Мислите и думите ни са дълбоко свързани

Мислите и думите ни са дълбоко свързани

Умът на мъдрия вразумява устата му и прибавя знание и убедителност в устните му. Благите думи са медена пита, сладост на душата и здраве за тялото. –ПРИТЧИ 16:23–24

Притчи 16:23–24 показва, че нашите мисли и думи са дълбоко свързани. Те са като костите и костния мозък – толкова са близо, че е трудно да ги разделим (вж. Евреи 4:12). Поради това е важно да имаме приятни мисли, за да можем също така да имаме и приятни думи.

Нашите мисли са неизказани думи, които само ние и Господ чуваме, но тези думи въздействат на нашия вътрешен човек, на здравето ни, на радостта и отношението ни. Нещата, за които мислим, често излизат от устата ни и понякога ни карат да изглеждаме глупаво, но ако живеем по Божия начин, нашите мисли и думи могат да направят живота ни по-хубав и приятен.
Не правете грешката да мислите, че можете да позволите на вашият мисловен живот да тръгне в някаква светска посока и после да го „фалшифицирате”, като говорите богоугодни думи. Или и двете са богоугодни, или и двете са негативни и погрешни. Няма средно положение.

Започнете да действайте според начина на мислене на Христос и ще навлезете в една изцяло нова област на живеене. Когато прекарвате време с Бога и допускате Той да коригира начина ви на мислене, не трябва да мислите как да започнете да говорите приятни думи. Това ще се случи съвсем естествено!


Молитва

Господи, аз осъзнавам, че моите мисли и думи са свързани. Аз не искам да се опитвам да „фалшифицирам” външно онова, което не е истинско вътре в мен. Моля Те, коригирай моите мисли, така че да говоря приятни, богоугодни думи.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon