Бог дава благодат на смирените

Бог дава благодат на смирените

Така и вие, по-младите, покорявайте се на презвитерите. Да, всички един на друг. Облечете се със смирение; защото Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат. –1 ПЕТРОВО 5:5

В Първо Петрово 5:5 се казва, че Бог се противи на горделивите, а на смирените дава благодат. И всеки, който мисли, че сам е успял да постигне всичко в живота, ще трябва да се сблъска с реалността, защото Исус казва …Отделени от Мен [отрязани от животворния съюз с Мен] не можете да направите нищо (Йоан 15:5).

Когато като горди хора се опитваме да успеем без Божията помощ, ние сме отворени към многобройните атаки на врага. А смирението е като покривало, което привлича Божията помощ в живота ни, за да ни закриля. Когато смирите себе си като кажете: „Господи, аз не знам какво да направя и се доверявам на Теб“, Бог ще ви помогне.

Бог няма да ни позволи да успеем в нищо, освен ако не уповаваме и не разчитаме на Него. Но когато смирим себе си под мощната ръка на Бога, Той ще ни издигне своевременно (вж. 1 Петрово 5:6). Своевременно е Божието време – когато Бог знае, че сме готови, а не когато ние си мислим, че сме готови. Колкото по-бързо разберем и приемем това, толкова по-бързо Бог може да изработи своя план в живота ни.


Молитва

Господи, аз смирявам себе си пред Теб, като знам, че Ти ще ме издигнеш своевременно. Аз не мога да успея сам по себе си. Аз имам нужда от Твоята помощ.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon