Божията „агапе“ любов

Божията „агапе“ любов

Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот. –ЙОАН 3:16

Библията говори за различни видове любов. Например гръцката дума филео, която означава „приятелство или нежна привързаност“. След това думата ерос, която означава страстната любов, която изпитваме към любимия човек. Но има и трети вид – по-висш вид любов. Агапе е този вид любов, която Бог има към Неговия Син и към човешката раса. Това е любовта, която се жертва… любовта, която виждаме в Йоан 3:16: Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син…

Има толкова много стихове на тази тема, тя наистина е нещо, което трябва лично да седнете и да изучавате. Друг стих, който ни учи на концепцията за агапе любовта е Матей 5:44. Той ни казва да обичаме враговете си и да се молим за онези, които ни гонят.

Не е трудно да се молите за хора, които са добри с вас. Но определено трябва да излезете извън своите рамки, за да се молите за хора, които са ви наранили. Лесно е да общувате с вашите приятели в църквата. Но е по-трудно да потърсите този човек, който изглежда нещастен или самотен, и просто да го изслушате. Това е агапе любов. Тя жертва своя комфорт, за да направи това, което е праведно.

Може да обичате с агапе любов хората, като бъдете търпеливи с тях, като се отнасяте с разбиране към тях, като казвате нещо насърчително или като не казвате нищо, когато бихте могли. Като хора ние сме егоисти по своята същност, постоянно питаме: „Ами аз?“ Време е да обявим война на егоизма със силата на агапе любовта.

Време е да бъдем целенасочено добри и любящи към хората, докато изучаваме и разбираме какво казва Писанието за любовта. И нека Божията агапе любов, която е във вас, да се излива към другите хора.


Молитва

Господи, Твоята силна агапе любов е удивителна. Дай ми сили, докато аз обявявам война на егоизма и вземам решение целенасочено да живея живот, в който да обичам с агапе любов.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon