Вътрешният живот

Вътрешният живот

Святият Дух показва, че пътят към [истинската] Светая светих още не е напълно открит, докато предишната [външната част на] скинията продължава да стои и да е призната като институция. (ЕВРЕИ 9:8)

Скинията в Стария завет е имала три отделения – външен двор, второ отделение, наречено Святото място и Светая Светих – най-вътрешното помещение. Само първосвещеникът е можел да влиза в Светая Светих, защото там е било Божието присъствие.

Като човешки същества ние сме съставени от три части. Имаме тяло, душа и дух. Днешният стих заявява, че докато се съобразяваме с външния двор (който е аналогия на нашето тяло и нашата душа), пътят към Светая Светих (аналогия на духа ни), няма да бъде отворен. Казано по-просто, това означава, че ако ние се покоряваме и угаждаме на плътта, никога няма да се наслаждаваме на Божието присъствие и да обитаваме в него.

Нашите плътски части винаги ще имат свои изисквания, понеже плътта е егоистична и желае своето си, но ние не трябва да се предаваме на страстите й. Можем просто да кажем: „Вече не се съобразявам с теб, нямаш власт над мен.“ Когато заемем тази позиция и не се покоряваме на изискванията на плътския живот, ние почитаме Бога и тогава можем да се наслаждаваме на Неговото присъствие. Посланието за днес е простичко: „Кажете „не“ на себе си и „да“ на Бога“. Библията казва, че ние сме мъртви към греха. Грехът не е мъртъв; той винаги ще се опитва да ни привлече, но ние можем да кажем „не“!


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Не живейте плътски, като угаждате на страстите и желанията на вашето плътско естество.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon