Духът на благодатта

Духът на благодатта

Ако някой, който е престъпил Моисеевия закон, умира безпощадно при думата на двама или трима свидетели, тогава колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи онзи, който е потъпкал Божия Син и е сметнал за просто нещо пролятата при завета кръв, с която е осветен, и е оскърбил Духа на благодатта? (ЕВРЕИ 10:28–29)

Някои преводи на Библията използват фразата „Духът на благодатта“ в този стих и ние знаем, че това се отнася за Святия Дух. Той е Духът на благодатта.

Благодатта е силата на Святия Дух, която ни се дава, за да извършваме с лекота неща, които не бихме могли да извършим с човешко усилие. Но първо същата тази сила ни позволява да бъдем възстановени пред Бога, за да може Той да живее в нас и ние да станем негов храм. Чрез Святия Дух, Който живее в нас и Неговата сила, ние можем да извършваме това, което е невъзможно с човешки усилия.

Например аз прекарах години в опити да променя себе си и множеството недостатъци на характера си. През повечето време се ядосвах, защото всичките ми усилия и труд не доведоха до резултат. Виждах, че понякога говоря твърде остро на другите и казвам неща, които не би трябвало да казвам и решавах да спра да го правя. Но колкото и да се стараех, не можех да се променя и понякога дори ми се струваше, че поведението ми се влошава.

Най-накрая извиках към Бога като признах, че вече нямам сили дори да се опитвам да се променя. В този момент чух Бог да говори в сърцето ми: „Добре! Сега мога да извърша нещо в живота ти“.

Бог се прославя когато извършва промяна в живота ни, следователно Той няма да ни позволи да променим себе си. Когато се опитваме да се променим или да бъдем мили, без да разчитаме на Бога, ние Го „изключваме от уравнението“. Вместо да се опитваме да променяме себе си, просто трябва да Го помолим да ни помогне и да оставим Неговия Дух на благодат да извърши делото Си в нас.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Никога не се опитвайте да правите нещо, без да молите Бога за помощ.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon