Духът на любовта

Духът на любовта

Човек никога не е виждал Бога. Но ако се обичаме един друг, Бог пребъдва (живее и остава) в нас и Неговата любов (тази любов, която по същество е Негова) е доведена докрай (до пълната си зрялост, протича в пълния си ход, усъвършенства се) в нас! (1 ЙОАН 4:12)

Не можем да даваме онова, което не притежаваме. Опитите ни да обичаме другите са безполезни, ако ние никога не сме приели Божията любов за себе си. Трябва да обичаме себе си балансирано, а не егоистично и егоцентрично. Аз поучавам, че трябва да обичаме себе си, а не да сме влюбени в себе си.

За да обичате себе си, просто трябва да вярвате в любовта, която Бог има към вас; да знаете, че тя е вечна, неизменна и безусловна. Позволете на Неговата любов да ви утвърди и да ви накара да се чувствате сигурни, но не мислете за себе си по-високо, отколкото трябва (вж. Римляни 12:3). Да обичаме себе си не означава да обичаме всеки аспект от характера ни; а означава, че обичаме и приемаме уникалната личност, която Бог ни е създал да бъдем.

Вярвам, че балансираната любов към себе си е това, което ни подготвя да позволим на любовта да тече през нас към другите. Без да получаваме Божията любов към себе си по един здравословен и подходящ начин, ние може да изпитваме чувства на привързаност или уважение към другите, хуманистичен тип любов; но със сигурност не можем да обичаме хората безусловно, ако самият Бог не вдъхновява и не провокира тази любов.

Святият Дух пречиства сърцата ни, за да можем да позволим на искрената Божия любов да тече през нас (вж. 1 Петрово 1:22). Неговата цел е да ни доведе до момента, в който чистата Божия любов може да тече от нас към другите. Това е един от плодовете на Духа.

Когато мислим за това какво можем да направим за себе си или как да накараме другите да ни благославят, ние искаме всичко да е за нас. Бог иска от нас да се противопоставим на този вид егоизъм и егоцентризъм и да изразяваме любов към другите. Когато мислим за другите и за това как можем да ги благословим, ние се изпълваме със Святия Дух, Който е Духът на любовта.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Имате нещо удивително, което можете да дадете на света днес – Божията любов, която е във вас.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon