Разликата между здравословен и нездравословен срам

Разликата между здравословен и нездравословен срам

Пази душата ми и ме избави; да не се посрамя и да не се разочаровам, защото на Теб уповавам и при Tеб е моето прибежище. –ПСАЛОМ 25:20

Всеки ден ние се сблъскваме с два различни вида срам и е жизнено важно да знаем каква е разликата между тях.

Има ли такъв вид срам, който да е нормален и здравословен? Например, ако загубя или счупя нещо, което принадлежи на някой друг, аз се чувствам разочарована поради моята грешка. Иска ми се да не бях толкова невнимателена или небрежна. Аз съжалявам, но мога да помоля за прошка, да я получа и да продължа напред с живота си.

Здравословният срам ни напомня, че ние сме несъвършени човешки същества, със слабости и ограничения. Той ни напомня, че имаме нужда от Бога. За съжаление, когато здравословният срам не спре дотук, той става нездравословен и отровен. Когато човек не поиска или не получи прошка, той може да започне да наказва себе си, и дори започва да мрази себе си.

Не прекарвайте живота си в тази позиция. Запомнете какво е вашето място, което ви се полага по право като законен наследник на Бога и като Божие дете (вж. Римляни 8:17). Нездравословният срам ще ви накара да забравите кои сте в Христос, а здравословният срам ще ви напомни, че вие сте нищо без Бога. Помолете днес Бог да ви помогне да разпознавате и да различавате едното от другото.


Молитва

Господи, аз не искам да живея под тежестта на нездравословния срам. Помогни ми да запомня колко много ме обичаш. Поради това, че Ти си ми простил, аз не трябва да наказвам себе си.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon