Какво ви смущава и кой воюва против вас?

Какво ви смущава и кой воюва против вас?

След това моавците и амонците, и с тях някои от маонците дойдоха да воюват против Йосафат. (2 ЛЕТОПИСИ 20:1)

В днешния стих четем как моавците, амонците и маонците воюваха против цар Йосафат и народа на Юдея. На други места в Стария завет йевусейците, хетите и ханаанците притесняваха Божия народ и му създаваха проблеми. Но в нашия случай онова, което ни смущава и притеснява, може да бъдат всички страхове, болести, стрес, финансови проблеми, несигурност, мрънкащите и заядливи съседи и други подобни.

Чудя се какво ви смущава и кои хора или неща ви притесняват точно сега? Каквито и да са те, вие можете да се поучите от отговора на цар Йосафат към онези, които воюваха против него. Първоначално той се уплаши, но после бързо направи нещо друго: той отдели време да търси Господа. Твърдо решен да чуе от Него, Йосафат дори обяви пост по тази причина в цялото си царство. Той знаеше, че трябва да чуе какво ще му каже Бог. Той имаше нужда от план за битката и само Бог можеше да му даде план, който да успее.

Също както Йосафат, ние трябва да развием навика да тичаме при Бога, вместо при хората, когато имаме проблеми. Ние по-скоро трябва да търсим Бога, а не да се съветваме с нашата собствена мъдрост или да питаме за мнението на другите хора. Би трябвало да се запитаме дали „тичаме към телефона или тичаме към трона”, когато се сблъскаме с неприятности. Бог може да използва някой човек да ни говори мъдри думи и да ни посъветва, но ние винаги трябва да търсим първо Него.

Чуването на Божия глас е чудесен начин да се преборите със страха. Когато чуем какво ни казва Той, вярата изпълва сърцата ни и прогонва страха надалеч. Преди векове Йосафат знаеше, че има нужда да чуе от Бога, и ние се нуждаем от същото нещо сега. Уверете се, че днес търсите Бога и слушате Неговия глас.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС: Помолете Бог да ви защитава от онези, които ви смущават в живота.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon