„Марто, Марто“

„Марто, Марто“

Но Господ отговори: Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща; но едно е потребно; и Мария е избрала добрия дял [който е в нейна полза] и който няма да й бъде отнет. (ЛУКА 10:41–42)

В историята, предшестваща днешния стих, Исус отива на гости на две сестри, Мария и Марта. Марта е заета да приготвя всичко за Неговото идване – почиства къщата, готви и се старае да направи впечатление като добра домакиня. Мария, от друга страна, се възползва от възможността да общува с Исус. Марта се разгневява на сестра си, защото иска тя да стане и да помогне в работата. Тя дори се оплака на Исус и поиска Той да я смъмри!

Отговорът на Исус започва с „Марто, Марто“ и тези две думи означават повече, отколкото може би си представяме на пръв поглед. Те ни казват, че Марта е била твърде заета за взаимоотношенията, че е предпочитала работата пред интимността, използвала е неправилно времето си и е пропускала онова, което е било жизненоважно.

Мария обаче е действала мъдро; тя се е възползвала от момента. Тя е могла да прекара остатъка от живота си в чистене, но в този ден Исус е дошъл в нейния дом и тя искала Той да се чувства приет и обичан. Той дошъл да се види с нея и Марта, а не да инспектира чистата им къща. Макар да смятам, че чистият дом е важен, това не е бил моментът да се фокусираме върху него. Това е било време да се съсредоточим върху Исус, защото Той е бил там.

Напомням си и ви насърчавам да използвате мъдрост и да не пропускате Божието присъствие, когато то е налице. Има моменти, когато усещаме как Святият Дух ни подтиква да се молим или да прекараме време в Неговото присъствие, но предпочитаме да работим или да се забавляваме. Когато Той ни призове, трябва да откликнем незабавно. Благословението на Неговото присъствие далеч надхвърля ползите от всичко друго, което бихме могли да направим.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Не пропускайте възможността да се наслаждавате на Божието присъствие.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon