От ямата до двореца

И фараонът каза на Йосиф: След като [твоят] Бог ти е показал всичко това, няма никой толкова умен, разсъдлив, разбиращ и мъдър като теб. Ти ще ръководиш дома ми и целият ми народ ще се управлява според твоята дума… Само в делата, свързани с престола, аз ще бъда по-велик от теб. БИТИЕ 41:39–40

Ямата е ров, капан или примка. Тя говори за унищожение. Сатана винаги иска да ни вкара в ямата.

Йосиф беше продаден в робство от братята си. Всъщност те го хвърлиха в една яма и възнамеряваха да го оставят там да умре, но Бог имаше други планове. В крайна сметка Йосиф е продаден в робство в Египет, където е хвърлен в затвора заради отказа си да направи компромис с почтеността си. И все пак навсякъде, където Йосиф отиваше, Бог му даваше благоволение. В крайна сметка Йосиф е повишен в двореца, като втори по ред началник след фараона.

Как Йосиф стига от ямата до двореца? Вярвам, че това е станало, понеже е останал позитивен, отказал е да се огорчи и е избрал смело да се довери на Бога. Въпреки че в много случаи изглеждаше, че е победен, той не спираше да уповава и да се доверява на Бога.

Йосиф имаше правилната нагласа. Той знаеше, че Бог контролира нещата, дори когато изглеждаше, че обстоятелствата в живота му излизат извън контрол. Същото важи и за вашия живот. Ако запазите позитивна нагласа, знаейки, че Бог е в контрол, Той може да ви изведе от ямата до двореца по начин, който дори не сте си представяли.


Без значение откъде сте започнали, можете да имате страхотен финал!

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon