О, да, ти можеш!

О, да, ти можеш!

Никакво изкушение (никакво изпитание относно съблазняване с грях), [без значение как идва или накъде води] не ви е постигнало и не ви държи, освен онова, което може да носи човек… –1 Коринтяни 10:13 (Разш. Библия)

Ние всички се изправяме пред изкушението – то е неизбежна част от живота. Въпросът не е: Ще бъдете ли изкушени? Въпросът е: Когато ви изкушават, ще бъдете ли подготвени?

Наистина искам да разберете това: Вие можете да победите изкушението. Спрете да казвате: „Джойс, аз просто не мисля, че мога.“ Извадете думите: „Аз не мога!“ от речника си.

Вие сте прави, че не можете със своята собствена сила и способности. Но когато сте поставили Божието слово в сърцето си и уповавате на Неговата сила, и когато се доверявате на Неговите обещания, няма такова изкушение, което да не можете да победите.

През годините съм забелязала пет неща, които имат голямо значение за победата над изкушението. Първо, трябва да бъдете мъдри. Мислете за избора, който правите и за последствията от него, преди да го направите. Мъдростта предвижда какво ще се случи.

След това трябва да вярвате, че можете да устоите на изкушението. Осъждението, вината и срамът изчезват на момента – ако ги спрете достатъчно рано, те губят силата си, но веднъж щом емоциите се отприщят, е трудно да ги спрем. Трето, мислете за това, че ще се изправяте пред изкушения, като за нещо нормално в живота си. Ако очаквате битка, вие винаги ще бъдете готови. Четвърто, избягвайте областите, в които имате слабости. Не поставяйте себе си в ситуации, където можете лесно да съгрешите. Ако се борите с това да управлявате добре парите си, не ходете в мола, когато не можете да си позволите да купите нищо!

И накрая, не е добре прекалено много да си вярвате. Ние никога не спираме да бъдем изкушавани. Много е лесно да започнете да мислите, че вече сте зрели и не можете да се препънете, но веднъж щом това се случи, вие ставате лесна мишена. Бог иска да Му се доверите да ви доведе до победа във всяка област на живота ви. Чрез Неговата благодат… да, вие можете!

Молитва

Господи, аз осъзнавам, че изкушението е част от живота. Помогни ми да не бъда хванат неподготвен или изненадан, когато то дойде. Благодаря ти за мъдростта и за благодатта да преодолея всяко изкушение и да живея в Твоята победа.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon