Преодоляване на лошата представа за себе си

Преодоляване на лошата представа за себе си

Бог каза: Да създадем [Отец, Син и Святи Дух] човека по Нашия образ, по Наше подобие… Битие 1:26

Във II Царе, девета глава, се разказва историята на Мемфивостей, внук на цар Саул и син на Йонатан. Бивайки осакатен като дете, той има лоша представа за себе си. Вместо да гледа на себе си като на законен наследник на баща си и дядо си, той се смята за човек, който ще бъде отхвърлен.

Когато по нареждане на Давид довеждат при него Мемфивостей, той пада на колене пред царя и показва, че го е страх. Давид му казва да не се страхува, защото възнамерява да се покаже добър и милостив към него заради завета си с баща му Йонатан. Първоначалната реакция на Мемфивостей е важен пример за лошата представа за себе си, която всички ние трябва да преодолеем.

Когато имаме лоша представа за себе си, ние живеем със страх, а не с вяра. Гледаме на нашата греховност, а не на Христовата праведност. Но Той взе върху Себе Си нашите грехове и в замяна на това ни дари Своята праведност (2 Коринтяни 5:21). Можем с радост да ходим в реалността на тази истина.

Обичам края на тази история. Давид благославя Мемфивостей заради Йонатан. Той му дава слуги и земя и се грижи за всичките му нужди. Така и Бог ще ни благослови заради Исус!

Всички ние можем да направим паралел между недъга на Мемфивостей и собствените си слабости. Ние също можем да общуваме с нашия Цар Исус и да се храним на Неговата трапеза, въпреки нашите грешки и слабости.


Ние сме в завет с Бога, запечатан и ратифициран с кръвта на Исус Христос.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon