Разграничавайте това „кои сте” от това какво „правите”

Разграничавайте това „кои сте” от това какво „правите”

Затова, ако някой е [присаден] в Христос (Месията), той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново (изцяло ново създание)…. –2 КОРИНТЯНИ 5:17

В живота си съм правила грешки – и съм сигурна, че ще правя грешки и в бъдеще – но аз все още харесвам себе си. Вярно е, че не върша всичко правилно през цялото време, но това няма влияние върху това коя съм аз в Христос. Аз зная, че съм обичана и все още съм добър човек. Това е така, защото съм ново създание в Христос и съм се научила да разграничавам това „коя съм” от това „какво правя”.

Когато осъзнаете, че онова, което „правите” не определя „кои сте”, вие ще можете да преживеете едно ново ниво на свобода от срама. Когато знаете, че Бог ви харесва, вие можете да започнете да се харесвате по един здравословен и балансиран начин. Когато започнете да се харесвате, и другите хора също ще започнат да ви харесват. Да харесвате себе си не означава, че сте изпълнени с гордост, това просто означава, че приемате себе си като човека, който Бог ви е създал да бъдете.

Всички ние имаме нужда от промени в поведението си, но да приемем себе си като Божие творение е жизнено важно за нашия напредък в това да станем емоционално здрави и напълно възстановени в Христос. Ако успеем да усвоим това – да харесваме себе си – то ще извърши чудеса в процеса на усилията ни да преодолеем своята природа, която се основана на срама.


Молитва

Святи Душе, помогни ми да разграничавам това какво „правя” от това кой „съм“. Аз мога да харесвам себе си и да преживея свобода от срама, защото Ти ме обичаш и постоянно работиш в живота ми.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon