Svakodnevni odgovori - Everyday Answers

Imaš prijatelja u borbi

Joyce Meyer

Imaš prijatelja u borbi

Ako si nekada bio u teškoj situaciji ili se ‘borio’ u svom životu, želim te ohrabriti. Ovo je istina iz Biblije za koju vjerujem da će izgraditi tvoju vjeru i može utjecati na svako područje tvog života: Bog ti je dao sve što ti je potrebno da izađeš kao pobjednik u svakoj bitci (problemu) s kojim se ikada možeš susresti u životu.

Dugi niz godina, iako sam bila kršćanka, živjela sam poraženim životom jer nisam razumjela ovu istinu. Nisam znala da me je Bog opremio i dao mi autoritet da pobjeđujem u životnim bitkama. Tokom tih godina, kad god bih imala problem, bilo da se radi o financijama, odnosu s ljudima ili bilo čemu, ja sam mislila da je jedino rješenje jednostavno trpjeti ili se pretvarati da je sve u redu kako drugi ne bi vidjeli moju borbu.

Međutim, moja spremnost tolerirati poraz me zapravo sprječavala primiti Božju snagu, blagoslove i naklonost.

Bog nas nije stvorio živjeti u porazu. Stvorio nas je nadvladavati čak i u najtežim životnim okolnostima. On želi da shvatimo da u ovim teškim vremenima – On je za nas!

‘Više nego pobjednik’

Bog nam, u Rimljanima 8:37, daje nevjerojatno obećanje pobjede u bitkama kroz koje prolazimo. Rekao nam je: „U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi.“ Ono što je uzbudljivo u ovome je što znaš da si ‘više nego pobjednik’ još prije nego što se problem i dogodi, i imaš silu koja ti je potrebna za pobjedu.

Vidiš, kad znaš da ti je Bog već dao pobjedu, možeš pristupiti problemu s jednom novom razinom pouzdanja. Također, važno je razumjeti da su naše bitke duhovne. Mnogi žive poraženim životom jer nisu svjesni duhovnog neprijatelja koji ima destruktivan plan za njihov život.

Biblija u 1. Petrovoj 5:8 govori da bdijemo u svakom trenutku jer ‘protivnik tvoj, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre’.

Gospodin te ne želi uplašiti ovakvim stihovima, On ti želi reći da budeš trijezan i spreman. Kad shvatiš da je bitka duhovna, onda znaš da oružje koje trebaš posjedovati je također duhovno, a kad ga naučiš koristiti, shvatit ćeš da više nikada nećeš morati živjeti u mentalitetu žrtve. Imat ćeš uvjerenje što znači biti više nego pobjednik u Kristu!


Neprijatelj te neće ostaviti na miru i neće voditi fer bitku. Učinit će sve u njegovoj moći kako bi te odvratio od Božjeg plana za tvoj život.


To znači da će pokušati napasti te u svakom području tvog života gdje prepozna slabost, ali Bog je veći od neprijatelja.

Najbolji način za pobijediti u duhovnom ratu je njegovati blisko, intimno zajedništvo s Gospodinom. Mi smo ništa u našoj snazi i sami po sebi nismo dorasli neprijatelju. Međutim, Biblija nas uči da je ‘veći Onaj (Bog) koji je u nama, nego onaj (Sotona) koji je u svijetu’ (1. Ivanova 4:4).

Dakle, s čime se danas boriš? Nezdrava veza, bolest, financijski problemi, strah ili možda razočaranje zbog neuspjeha? Božja zamisao nikada nije bila da se boriš sam. On te želi ojačati, voditi, pomoći ti naučiti kako da poraziš neprijatelja.
Nitko od nas nema izbora hoće li se ili neće suočiti s borbama i problemima jer svatko od nas doživi teška životna razdoblja! Možemo primiti Božju snagu da se borimo i izađemo kao pobjednici.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon