Bog ponekad šapuće

„Glas mu reče: “Iziđi i stani u gori pred Jahvom. Evo Jahve upravo prolazi. “ Pred Jahvom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Jahve nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Jahve nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Jahve nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora.“ – 1. Kraljevima 19:11-12

Fasciniralo me kad sam prije nekoliko godina saznala da neki konji imaju ono što njihovi treneri nazivaju – ‘obuzdano uho’. Iako se većina vodi remenom koji je pričvršćen za žvale u njihovim ustima, neki konji drže jedno uho prilagođeno glasu svog gospodara. Jedno uho je osjetljivo za prirodna upozorenja, dok je drugo osjetljivo na glas njegovog trenera.

Prorok Ilija je imao takvo uho. Kad su okolnosti u njegovom životu bile zastrašujuće ili kad je očajnički trebao čuti Boga, mogao je čuti Njegov glas unatoč buci i kaosu koji su ga okruživali. Uspio je pobijediti 450 lažnih proroka u dvoboju sile između njihovog Baala i jedinog istinskog Boga. Opaka kraljica Izabela je prijetila da će ga ubiti u roku od jednog dana i morao je znati što treba učiniti!

Stao je na planini pred Bogom. Jak vjetar je trgao planine, a nakon vjetra dogodio se potres, a nakon potresa bio je oganj. Nakon ognja se začuo ‘tih, tih glas’. Božji glas nije bio ni u silnom vjetru, niti u potresu ili vatri; bio je u šapatu. Ilija je imao uho koje je bilo uvježbano i osjetljivo prema svom Učitelju, pa je učinio ono što je Bog rekao, što mu je spasilo život.

Bog i danas duboko u našim srcima govori tiho i šapatom. Traži od Njega uho koje čuje kako bi mogao čuti Njegov mirni, tihi glas.

BOŽJA RIJEČ ZA TEBE DANAS:

Slušaj Božji glas sa uhom koje osluškuje.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon