Ljubav ne zavidi i ne traži svoje

Ljubav ne zavidi i ne traži svoje

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se.“ – 1. Korinćanima 13:4

Biblija nam govori da ljubav nije zavidna ili ljubomorna, ali ljubomora je mala stvar koja se lako može uvući u naš život ako nismo oprezni. Otkrila sam da je najbolji način da prebolim zavist ili ljubomoru, da to priznam. Kad počneš osjećati ljubomoru, budi iskren s Bogom i zamoli Ga da te oslobodi od toga.

Moram priznati, kao i većina ljudi, i sama sam se ponekad suočavala s ljubomorom. Bilo je dana kada bih čula za nečiji blagoslov i pomislila: „Kada će se to dogoditi meni?“ Ali, naučila sam da kad mi takve misli padnu na pamet, moram odmah otvoriti usta i reći: „Sretan sam zbog te osobe i odbijam biti ljubomorna i zavidna.“

Znak duhovne zrelosti – života u bliskom zajedništvu s Bogom – je izbor blagoslivljati druge ljude i ne bojati se da će nas prestići. Možemo izabrati da ne zavidimo nikome na izgledu, posjedu, obrazovanju, društvenom položaju, bračnom statusu, darovima i talentima, poslu ili bilo čemu drugom, jer će to samo ometati naš vlastiti blagoslov.


Budi siguran u osobne darove i talente. Bog ti je dao sve što ti je potrebno za ispunjenje Njegovog poziva u tvom životu.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon