Poniznost pred Bogom

„Jer svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje, bit će uzvišen.“ – Luka 18:14b

U Luki 18:10-11 čitamo kako su dva čovjeka išla u hram moliti se. Jedan je bio farizej, a drugi poreznik. Isus nam daje prispodobu: „Farizej stade te je ovako molio u sebi: Bože, zahvaljujem Ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili kao i taj carinik.“ Zatim nabraja spisak svih svojih dobrih djela.

Ono što mi se sviđa kod ovog odlomka je da Biblija ne kaže da se farizej molio Bogu. Kaže da je išao u hram moliti, ali je molio pred sobom. Ovdje čitamo o čovjeku za kog se činilo da moli, a ipak Biblija kaže da nije razgovarao s Bogom; razgovarao je sam sa sobom! Mislim da i mi ponekad molimo da impresioniramo ljude, možda čak da impresioniramo i sebe. Budimo iskreni: možemo biti impresionirati vlastitom elokvencijom.

Kad razgovaramo s Bogom ili Ga pokušavamo čuti u slaganju u molitvi s nekim drugim ili grupom ljudi, moramo paziti da svojom molitvom ne propovijedamo drugima ili ne pokušavamo jednostavno zvučati super duhovno, nego da jednostavno otvorimo svoje srce pred Njim.

Slaganje je nevjerojatno moćna stvar, ali mora biti čisto i mora potjecati s mjesta poniznosti.

BOŽJA RIJEČ ZA TEBE DANAS:

Bog vidi sva dobra djela koja si učinio u tajnosti i On će te nagraditi.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon