A gyász és magány túlélése

A gyász és magány túlélése

Életünk folyamán mindannyian átmegyünk krízis helyzeteken és nehézségeken. Gyakran ezek a nagy veszteség és az ebből adódó gyász eredményei.

Bármi is okozza a veszteséget – egy szerettünk halála, válás, pénzügyi nehézségek amikor felforgatják az életedet, egy régi gyülekezet elhagyása – egy gyász folyamaton kell átesned, hogy meg tudj birkózni ezzel. Itt fontos megjegyezni, hogy különbség van az egészséges gyász folyamat és az életünkre ránehezedő folytonos gyász hangulat között.

A gyász definíciója: egy mély mentális szorongás valaki elvesztése miatt vagy más mély fájdalom által, bánatosnak lenni, gyászolni vagy csüggedtnek lenni.  Bár a gyász egy fájdalmas folyamat, egyben egészséges is mind mentálisan, lelkileg és még fizikailag is. Ha nem megyünk keresztül a folyamaton, akkor egy gyász hangulat nehezedik az életünkre és ez nem fogja engedni, hogy Isten megnyugtasson bennünket és meggyógyítsa a lelkünket és ezáltal nem fogunk tudni előrébb jutni Isten tervében sem.

A gyász folyamatának kulcsa, hogy Isten kegyelmére, megnyugtatására és erejére támaszkodjunk. Hogy segítsek, meg szeretném osztani veled az egészséges gyász szakaszait.

Megrázkódtatás és tagadás az első jelei annak, mikor valaki egy tragédián megy keresztül. Ezek “gyengítik” a kezdeti lökést és sokszor kábulttá teszik az embert a szituációval szemben; mintha ideiglenesen érzéstelenítették volna. Igazából ezeket a technikákat Isten arra használja, hogy megvédjen minket mert, ha mindent egyszerre éreznénk, azzal nem tudnánk mit kezdeni.

A szomorúság akkor jelenik meg, amikor a megrázkódtatás már kezd enyhülni. Néha olyan nagy az ezzel járó fájdalom, hogy fizikai tünetei is vannak, mint fáradtság, alvászavar, étvágytalanság, sőt még akár mellkasi fájdalommal is járhat. Hullámokban tör ránk a szomorúság és pont, mikor úgy érezzük, hogy már kicsit jobban vagyunk, egy újabb adag lesz úrrá rajtunk. Ezekben az időkben segíthet, ha a Zsoltárok könyvét olvasgatjuk.

A harag legtöbbször a következő szakasza a gyásznak. A haraggal teli ember legelőször okolni akar valakit. Némelyek Istenre haragszanak és Őt okolják a tragédiáért, mások magukat okolják, amiért nem tettek meg mindent, hogy megakadályozzák. Megint mások mást okolnak.

Ha Istenre haragszol, akkor meg kell értened, hogy pont ezt akarja az ellenség elérni, hogy azt hidd, hogy nem érdekli a sorsod és nem szeret téged, főleg akkor, amikor nem érted miért történt valami és nem tudod kisilabizálni sem. De az igazság az, hogy Isten jó! És mikor eljutunk arra a pontra, amikor teljesen megbízunk Benne, akkor az is elfogadhatóvá válik számunkra, amikor nem tudjuk a dolgok okát.

A depresszió gyakran a haragot követi és azt érezteti az emberrel, hogy minden remény elveszett a jövőjére nézve. Ilyenkor az élet dolgai értelmetlennek tűnnek, és teljesen elszigetelődünk a barátainktól és a családunktól. Ez normális része a gyásznak, de ha túl sokáig tart, akkor érdemes beszélni egy tanácsadóval vagy egy olyan emberrel, aki átesett már hasonlón.

Az egészséges gyász folyamat végső szakasza az elfogadás és remény.  Miután végig mentél a megrázkódtatáson, a szomorúságon, a haragon és a depresszión, Jézusban megtalálod a kegyelmet és erőt, hogy újra felállj és folytasd az életed. De meg kell hoznod a döntést, hogy Isten segítségével fogod ezt tenni, mert ez az egyetlen módja, hogy elhatározottan haladhass a gyász legyőzése felé.

Ez a rész izgalmas, mert ez az új kezdetek ideje, hisz sosem túl késő újra kezdeni az életünket Krisztussal. Isten melletted van és Ő segíteni fog, hogy lépésenként haladj, Jézusban való hittel sétálva és előrefelé haladva az Ő jó terveiben.

Mégegyszer mondom, hogy az egészséges gyász fő eleme a haladás. Fontos, hogy szembenézz a valósággal, hogy elvesztettél valakit az életedből, és utána szánnod kell időt arra, hogy végig menj a gyász, fájdalom és sírás időszakán.  Ha ezt megteszed, akkor mikor Isten azt súgja a szívedhez, hogy “itt az ideje, hogy felkelj és tovább menj”, akkor képes leszel ezt megtenni a hited által.

Emlékezz…

  • Isten minden vigasz Forrása – Ő a vigaszod és támaszod (2. Korintus 1:3).
  • Teljesen megbízhatsz Istenben, és nem kell mindent kitalálnod vagy a saját értelmezésed alapján rendben lenned. (Példabeszédek 3:5-7)
  • Isten feltétel nélkül szeret, mindig melletted áll és semmi sem választhat el a szeretetétől (Róma 5:7-8; 8:31-35).
  • Krisztus által mindent megtudsz tenni, amit meg kell tenned (Filippi 4:13).
  • Több vagy, mint hódító Krisztus által, aki szeret téged (Róma 8:37).

A Pédabeszédek 3:5 azt mondja: “Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Határozott döntéssel vesd a hited Istenbe, és bízz abban, hogy az Ő kezében van az irányítás Az Ő segítségével lépésenként győzheted le a gyászt és veszteséget.

 

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon