Éljünk pénzügyi szabadságban

Isten nem úgy tervezte, hogy egész életünkben pénzügyi nehézségek között éljünk.

Isten nem úgy tervezte, hogy egész életünkben pénzügyi nehézségek között éljünk. Vannak nehéz időszakjaink, de ezen mindannyian átmegyünk. Lehet fiatalok és naivok vagyunk, vagy kicsit idősebbek és esetleg felelőtlenül bánunk a pénzünkkel, ezért nem ritka, hogy emberek pénzügyi nehézségek között találják magukat.

Isten terve az, hogy mi tudjunk bánni az erőforrásainkkal, nem pedig fordítva. Lehetséges kijutnunk az adóság börtönéből és pénzügyi szabadságban élnünk!

Dave és én megéltünk időszakokat, amikor szükségben éltünk és olyat is, amikor bőségben. Megosztanék néhány dolgot, amit eközben megtanultunk, bátorításképpen.

Gondnokok vagyunk, nem tulajdonosok.

Ez az első és legfontosabb alapelv, amit fel kell ismernünk. Mindenünk, amink van az Isten ajándéka. Hajlamosak vagyunk arra, hogy úgy viselkedjünk, mintha “megérdemelnénk” dolgokat, de ez nem az igazság. Isten ideje, tehetsége és előrelátása nélkül semmink sem lenne!

Minden Istené. Ő csupán megengedi nekünk azt a nagy kiváltságot, hogy vigyázhassunk a tulajdonaira. És ezt a legjobban úgy tudjuk tenni, hogy nem leszünk pazarlók.

Jézus, miután megetette a tömeget, ezt mondta az embereknek (János 6:12) “Szedjétek össze a felesleges darabokat, hogy semmi ne menjen kárba.” Jézus könnyen tehetett volna még egy csodát és feltakaríttathatott volna a csodálatos étel után, de ehelyett megtanította az embereknek, hogy milyen fontos a maximumot kihozni mindabból, amit Isten biztosított.

Jézus a Máté 25-ben azt is tanította, hogy Isten keresztül fog engedni minket “próbatételeken”, hogy lássa, készen vagyunk-e nagyobb áldásokra.

“Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!” (Máté 25:21)

Isten nem fog új áldásokat ránk ruházni addig amíg meg nem tanuljuk használni azokat az áldásokat, amiket már nekünk adott. Ha még várod a pénzügyi felszabadulásod, akkor lehet, hogy Isten még képez arra, hogy készen legyél rá.

Ahogy megtanulsz jobb gondnoka lenni annak, amid van, Isten kicsinyenként elkezd neked többet adni. Amikor elkezded az erőforrásaidat arra használni, hogy megáldj másokat, és hogy dicsőséget és megbecsülést hozz Istennek, akkor Ő elkezd még jobban megáldani téged, hogy az Ő dicsősége sokszorozódhasson!

A pénznél mit szeretsz jobban?

Több, mint 2000 sor szól a pénzről a Bibliában, köztük a híres sor 1. Timóteusból, ami azt mondja: “Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme”. Figyeld meg, azt írja a “pénz szerelme” nem pedig a pénz.

A pénz elcsalhat minket Istentől és kapcsolatokat tehet tönkre. De arra is lehet használni, hogy megáldjunk vele embereket, enyhítsünk mások szenvedésén és hogy megosszuk az Evangéliumot. A különbség a saját kapcsolatunk a pénzzel.

Oka van annak, hogy Jézus arról beszélt, milyen nehéz a gazdagoknak a mennybe jutniuk (Máté 19:24). Abba a tévhitbe eshetünk, hogy a pénz a megoldás a problémáinkra és nem Isten. Gyorsan el tudjuk felejteni a cikk elején említett alapelvet, miszerint Isten a jólétünk forrása.

Ezért annyira fontos, hogy Istent helyezzük első helyre az életünkben. Ha nem így teszünk, akkor nem sok örömünk lesz a pénzügyi áldásokból, és lehetséges, hogy nem is fog sokáig befolyni a pénz sem.

Ha nem vagyunk óvatosak, akkor a pénzt más emberek elé is helyezhetjük. A gazdag emberek néha abba a kísértésbe esnek, hogy az anyagi státuszukat használják arra, hogy fontosnak tűnjenek, és ez Istent nagyon elszomorítja. Ehelyett arra kellene használnunk a pénzbeli áldásainkat, hogy másokat szolgáljuk (1. Timóteus 6:17-18).

A Biblia arra tanít bennünket, hogy semmi sem fontosabb a kapcsolatainknál; először Istennel, aztán pedig egymással. Ha tudunk egyensúlyt tartani a pénzzel való kapcsolatunkkal és ezt nem engedjük, hogy ez a kapcsolat az előbb említett felsőbb rendű kapcsolataink rovására menjen, akkor tudunk csak örömtelien élni, segíteni sok emberen és ami a legjobb, ezáltal Isten kapja a dicsőséget!

Alapelvek Bölcs Pénzügyi Gondnokságra

Dave, a férjem jó példakép volt előttem a pénzzel való bánás szempontjából. Megmutatta nekem, hogy nem kell felsőfokú pénzügyi végzettség ahhoz, hogy bölcs pénzügyi döntéseket hozzunk. Ehelyett jó karakter szükséges hozzá és józan, keresztény alapelvek alkalmazása.

Ha meg tudsz tanulni e négy, fontos alapeIv alapján élni, látni fogod, ahogy a pénzügyi határaid bővülni kezdenek:

 1. Dolgozz érte.

Kevés az esély arra, hogy Isten az öledbe fog pottyantani egy nagy zsák pénzt, miközben a fotelben ülve TV-t nézel. Az is kétes, hogy sikeres leszel miközben szórod a pénzt és Istenhez imádkozol, hogy oldja meg a pénzügyi hibáidat. Kemény munka kell ahhoz, hogy pénzügyileg sikeres lehess!

Sok ember azt akarja, amit a szüleinek évekbe tellett elérniük. Nem elég türelmesek és szorgalmasok ahhoz, hogy ugyan annyi erőt és időt fektessenek bele a projektbe, mint annakidején a szüleik. Így rossz befektetéseket csinálnak, gyorsan próbálnak meggazdagodni vagy adósságba verik magukat, mert olyan dolgokat akarnak, amit nem engedhetnek meg maguknak.

Isten arra hív bennünket, hogy érdemben és becsületesen éljünk. Ez azt jelenti, hogy megdolgozunk a pénzünkért és amennyire csak tudunk, megpróbálunk a saját kereteink között élni.

A munka jó számunkra. Ad nekünk célt és tudást, és a munka is mások szolgálatának egyik formája. Ha kötelességtudók vagyunk, és becsületesen dolgozunk, akkor Isten is megáldja a munkánkat. (Mózes 5. 28:8)

 1. Adj bőkezűen

A legjobb módja, hogy boldog életet éljünk, az az, ha mások számára áldások leszünk. Ez egyszerre igaz arra nézve, hogy mit csinálunk a szabadidőnkkel és arra is, hogy mire költjük a pénzünket.

Ezt én már sokszor megtapasztaltam: minél többet adsz, annál jobban meg leszel áldva. Amikor Isten megkér, hogy adjunk a pénzünkből egyházi tizedet, vagy más hozzájárulást, akkor azt nem azért teszi, hogy elvegyen tőlünk. Ő ilyenkor egyszerűen felajánlja nekünk a lehetőséget, hogy részesei legyünk a tervének, amiben másoknak segít. És ez része az Ő szándékának és elhívásának a mi életünkre.

Bármit is adsz fel most, az életed folyamán százszorosan visszakapod (lásd Márk 10:29-30). Ha bőségben szeretnél élni, akkor bátorítalak, hogy kérd meg Istent, hogy segítsen neked bőkezűen élni. 

 1. Takarékoskodj

Nagyon fontos, hogy fel légy készülve nem számított kiadásokra, mint például defekt, ház körüli javítások vagy orvosi költségek. Ha van megtakarításunk az ilyen szükséghelyzetekre, az segíthet, hogy elkerüljük, hogy adósságot halmozzunk fel.

Ha már rendszeresen adakozol havonta, akkor had bátorítsalak arra, hogy tegyél félre minden fizetésedből még valamennyit egy megtakarítási számlára. Kezd annyival, amit éppen meg tudsz engedni magadnak, és emeld az összeget, amikor tudod.

Mikor szorgalmasan megtakarítasz, Isten Igéje azt mondja, hogy Ő áldást fog parancsolni a tárházadra. (5. Mózes 28:8) Isten szeretné, ha bíznál benne és számítanál arra, hogy be fogja tartani az ígéreteit az életedre nézve.

 1. Költekezz

Itt a jó rész! Igenis néha költeni kell a pénzed. Egyszer-egyszer vegyél magadnak valami szépet. Bár a megtakarítás fontos, Isten nem arra hívott minket, hogy halmozzunk. Csak kövesd a következő egyszerű tippeket, mikor vásárolsz:

 • Tudd, mennyi pénzed van. Tudd mennyi a bevételed és készíts egy költségvetést, hogy tudjad mikor mit kell kifizetned és bizonyosodj meg arról, hogy a számok egyensúlyban legyenek.
 • Ne vegyél olyan dolgot, amire nincs szükséged. A leggyorsabb módja, hogy az adósok börtönébe kerüljünk, az az, hogy meggyőzzük magunkat, hogy amit akarunk, az tényleg létfontosságú is nekünk. Ha valami értelemszerűen nem létfontosságú nekünk, és nincs benne a költségvetésünkben, hogy meg tudjuk engedni magunknak, akkor legyünk olyan bátrak, hogy ne vegyük meg. Tudom, ez nehéz, de tudom azt is, hogy képes vagy rá!
  • Ne vásárolj pénz nélkül. A hitelkártyák önmagukban nem rosszak, de ha nem tudod kontrollálni mennyit költesz velük, akkor a használatuk rossz ötlet. A hitelkártyák használatára való általános törvény, hogy csak annyit használd őket, amennyit vissza tudsz fizetni a hónap végén. A fogyasztói adósság kamata gyorsan kezelhetetlenné válik.
  • Azonnal fizesd ki az adósságaidat. Ha adósság nélkül élsz, az megadja neked a szabadságot, hogy bőkezűbben és egyben nagyobb bőségben élhess. Ha jelenleg adóssággal küszködsz, akkor csinálj egy tervet, hogy keveredj ki belőle. Kezd a legkisebb adóssággal és haladj a legnagyobb felé.
  • Fektess be. Ez bölcs költekezés. Félreteszel pénzt, hogy később nyereséged legyen belőle. Egy logikus befektetés ingatlanba, kötvényekbe vagy hasonlókba segíthet, hogy a pénzed dolgozzon neked, ne pedig fordítva.

Megtalálni a legkedvezőbb megoldást a pénzügyeidre nyomasztó lehet, hisz sok az opció. És ami bejön egy embernek, lehet nem a legjobb megoldás másoknak. Ezért én azt szoktam javasolni embereknek, hogy beszéljenek egy pénzügyi tanácsadóval.

A pénz nem kell, hogy egy stresszforrás legyen az életedben. Ha elkezded a pénzügyi erőforrásaidat isten által előirt módon használni, akkor a pénzed elkezdhet áldás lenni nem csak neked, hanem másoknak is.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon