Mindennapi Válaszok - Everyday Answers

Egy jó szabály a boldog házassághoz

írta Joyce Meyer

Egy jó szabály a boldog házassághoz

Azt hiszem, a legtöbb ember egyetért abban, hogy egy jó házasság nem fog csak úgy “megtörténni”. Kell hozzá némi adok-kapok. És mindennél fontosabb, hogy egy jó kapcsolathoz az kell, hogy elkötelezzük magunkat amellett, hogy a dolgokat Isten módján csináljuk.

Én például úgy találtam, hogy az egyik legfontosabb módja a házasságom fejlesztésének az, hogy a hozzáállásom: “jobb adni, mint kapni”(lásd ApCsel 20:35). Természetes hajlamunk, hogy magunkra koncentrálunk. Hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy: Mit tehetsz értem? vagy Hogyan tehetsz boldoggá?

Ha azzal a gondolkodásmóddal lépsz be a házasságba, hogy a házastársadnak állandóan boldoggá kell tennie téged, akkor katasztrófára készíted fel magad. Ha azonban úgy döntesz, hogy áldás leszel a házastársad számára – ha arra gondolsz, hogy “Adni akarok… mit tehetek, hogy jó legyek hozzá?” -, akkor nemcsak a házasságodat fogod megerősíteni, hanem rendkívül boldoggá is válsz!

Bevallom, régebben hihetetlenül önző ember voltam. Hogy őszinte legyek, egyszerűen csak a magam útját akartam járni, és ideges lettem, ha nem sikerült. Sőt, még mindig emlékszem azokra a reggelekre, amikor az ágyban feküdtem, és azon törtem a fejem, hogyan fogom rávenni Dave-et, hogy megtegye, amit aznap meg akarok tenni. Magamba zárkóztam – csak arra gondoltam, hogy mit akarok, és mit tehetnének mások értem.

Nos, egy reggel, amikor ott feküdtem, és tervezgettem, hogyan fogom megszerezni mindazt, amit akarok, a Szent Szellem magára vonta a figyelmemet, és olyasmit mondott a szívemnek, amit soha nem fogok elfelejteni.

Az Úr azt mondta nekem: “Joyce, néha egy kis játékrobotra emlékeztetsz, amit valaki minden reggel felhúz. Aztán, miután teljesen felhúztad magad, egész nap csak járkálsz és azt kérdezgeted: ‘Mi lesz velem? Mi lesz velem? Mi lesz velem? Mi van velem? Mi van velem? Mi van velem?’”

Ez aztán felkeltette a figyelmemet! Idővel, ahogy kerestem az Úr segítségét, apránként segített nekem, hogy megváltozzam és kevésbé legyek önző.

Az egyik nagyszerű módja annak, hogy megáld házastársadat, ha időt szánsz arra, hogy megtudd, mit szeret és mit nem. Megtanultam például, hogy Dave nagyon nagyra értékeli az együtt töltött minőségi időt. Így, bár én olyan típus vagyok, aki sok mindent csinál egyszerre, megtanultam, hogy Dave-nek osztatlan figyelmet szenteljek, amikor leül velem és el akar mondani valamit.

Hasonlóképpen, Dave igyekezett megtanulni, hogy mit szeretek. Sokszor úgy dönt, hogy esténként elmosogat, csak azért, mert tudja, hogy ez mennyire áldásos számomra. Lehet, hogy ez apróságnak tűnik, de nagyban hozzájárul egy egészséges kapcsolat fenntartásához!

Ez az elv az Apostolok Cselekedetei 20:35-ből származik, amely azt mondja: “Nagyobb boldogság adni, mint kapni.

Sok éven át tudtam idézni ezt az igei részt, de nyilvánvalóan nem hittem benne, mert azzal töltöttem az időmet, hogy inkább próbáltam áldott lenni, mintsem áldássá válni. Isten azonban megtanított arra, hogy addig nem is tudjuk, mi az a “boldogság”, amíg el nem felejtjük magunkat, nem kezdünk másokra koncentrálni, és nem válunk minden tekintetben nagylelkű adakozókká.

Soha nem felejtem el, amikor néhány évvel ezelőtt egy születésnapi bulit terveztem Dave-nek. Egy teljes napot töltöttem azzal, hogy ügyeket intézzek, terveket készítsek, és azon törtem magam, hogyan tudnám ezt az eseményt nagyszerűvé tenni. Mire eljött a születésnapja, teljesen eltöltött az öröm, és alig vártam, hogy lássam a reakcióját. Azt hiszem, én jobban élveztem a születésnapját, mint ő! Hogy miért? Mert eltereltem a gondolataimat magamról, és arra koncentráltam, hogy jót tegyek valaki mással.

Annyira fontos, hogy ne feledjük, Istent soha nem lehet felülmúlni. Még ha most úgy is érzed, hogy csak te adsz, a házastársad pedig mindig csak kap, biztosítalak róla, hogy Isten mindig gondoskodni fog rólad, és megáldja az Igének való engedelmességedet.

A Galata 6:7 egy csodálatos ígéretet tartalmaz Istentől. Azt mondja: Ne tévelyegjetek… amit az ember vet, azt és csakis azt fogja aratni. Ezt nagyon szeretem! Amikor elhatározzuk, hogy adakozók leszünk, és arra fordítjuk az időnket, hogy arra összpontosítsunk, hogyan lehetünk jók másokhoz, Isten azt mondja, megtalálja a módját, hogy megáldjon és gondoskodjon rólunk.

Van egy kis házi feladatom számodra. Ne aggódj – könnyű! A következő egy hétben arra bátorítalak, hogy minden reggel szánj egy-két percet arra, hogy a gondolataidat a kapás helyett az adás irányába “állítsd”. Szándékosan gondolj valamire, amit megtehetsz a házastársadért, ami áldás lesz.

Ahogy ezt teszed – ahogy úgy döntesz, hogy időt szánsz arra, hogy jobbá tedd az ő életét -, úgy hiszem, több boldogságot fogsz tapasztalni a sajátodban… és valóban olyan házasságod lesz, amit mindketten élveztek.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon