Mindennapi Válaszok - Everyday Answers

Szükséged van biztonsági ellenőrzésre?

írta Joyce Meyer

Szükséged van biztonsági ellenőrzésre?

Amikor Jézus meghalt értünk a kereszten, valami olyasmi történt, amit én “isteni cserének” szoktam nevezni. Elvette a bűneinket és mindent, amik nem vagyunk, majd megbékéltetett minket Önmagával, és hozzáférést adott mindenhez, ami Ő.

Isten azt akarja, hogy magabiztos, bátor, félelem nélküli és szabad legyél. Azt akarja, hogy egészséges és teljes legyél, és teljes mértékben képes legyél a sorsodat követni. És azt szeretné, ha jól éreznéd magad a bőrödben és a Vele való kapcsolatodban.

Nézd meg velem együtt az Efézus 3:17-et. Azt mondja: Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva.

Isten azt akarja, hogy a biztonságod Őbenne legyen. Azt akarja, hogy az Ő irántad való nagy szeretetében gyökerezz meg és alapozd meg magad. Amikor bármitől vagy bárki mástól függsz, hogy méltóságot és értéket adjon neked, akkor problémákat okozol magadnak.

Végezzünk egy biztonsági ellenőrzést. Szánj néhány percet a következő kérdések megválaszolására:

Függ-e az értéked és a biztonságod a társadalmi státuszodtól vagy attól, hogy mennyi pénzt keresel?

Befolyásolja-e az önbecsülésedet a külsőd vagy a ruháid?

A fontosságérzeted mások elismerésétől függ?

Az értéked és az identitásod azon alapul, hogy házas vagy illetve van-e gyereked?

A biztonságunkat nagyon sok dologba helyezhetjük. Isten azonban nem akarja, hogy bizalmunkat és biztonságunkat bármi másba helyezzük, kizárólag Jézus Krisztusba.

Szeretem a Zsoltárok 62:6-ot, amely azt mondja, hogy Ő a mi “sziklánk”. Minden más ebben a világban megváltozhat vagy cserbenhagyhat minket, de Jézus soha nem fog megváltozni vagy cserbenhagyni minket!

Mi tart téged “fixen”?

Szolgálatom korai éveiben rendkívül bizonytalan voltam. Nem gyökereztem meg és nem alapozódtam meg Isten szeretetében. Ennek eredményeként, amikor konferenciát tartottam és tanítottam az Igét, a sikeremet az alapján mértem, hogy hány elismerést kaptam az istentisztelet végén.

Nos, itt van a probléma: Amikor sok elismerést kaptam, jól éreztem magam a bőrömben, és boldogan mentem haza. Ha azonban nem kaptam túl sok dicséretet, akkor szerencsétlenül éreztem magam, és egész este gyötródtem, azon töprengve, hogy mi a baj velem.

Hála Istennek, Ő segített, hogy végre Tőle kapjam az önbizalmamat, és ne másoktól. Ő engedte meg, hogy belássam, hogy amíg szükségem van másokra ahhoz, hogy “fixnek” érezzem magam és jól legyek önmagammal, addig mindig szerencsétlen leszek és ingatag talajon fogok élni.

Te is függsz valakitől vagy valamitől, hogy fixen tartson téged? A személyes jóléted attól függ, hogy mások mit mondanak vagy tesznek? Amikor ingatagnak érzed magad, keresel valakit, aki jön és segít, hogy újra stabil legyél?

Bár csodálatos, hogy szeretetet és bátorítást kapunk az emberektől, Isten nem akarja, hogy értékünk mások elismerésétől függjön. Ha ez így van, akkor olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy irányítani és manipulálni lehessen minket. “Emberek tetszését kereső emberekké” válunk, akik szinte bármire hajlandóak, hogy megkapják az általuk keresett elismerést. Jobban érdekel bennünket, hogy az emberek mit akarnak tőlünk, mint az, hogy Isten mit akar tőlünk.

Mindig emlékezz: nem tudod irányítani, hogy mások mit gondolnak és mit tesznek. Néhány ember nem lesz boldog, függetlenül attól, hogy mit teszel, és nem hagyhatod, hogy az ő döntésük, hogy boldogtalanok legyenek, kontrollálja a te örömödet.

Ha biztonságunk Isten szeretetén és helyeslésén alapul, az felszabadít minket, hogy önmagunk lehessünk, és lehetővé teszi számunkra, hogy a Szent Szellem vezetését kövessük ahelyett, hogy mások diktálnának nekünk.

Úgy érzed, sok minden kell ahhoz, hogy fixen érezd, hogy szeretnek és elfogadnak? Ha igen, akkor szeretném, ha szánnál néhány percet az Efézus 1:4-5-re :

“Mert őbenne kiválasztott minket magának már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.

Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint.”

Hűha! Gondolj csak bele. Mielőtt Isten megteremtette volna a világot, már ismert téged, és kiválasztott, hogy az övé légy. Nem mintha nem lett volna más választása. Körülnézett, és szándékosan azt mondta: “Őt akarom!”.

Isten feltétel nélkül szeret. Életed minden egyes napján továbbra is azt mondja: “Téged választottalak”.

Nincs összehasonlítás

Régebben borzasztóan bizonytalan voltam. Amikor épp nem arra törekedtem, hogy az emberek olyanok legyenek, mint én, akkor rosszul éreztem magam, és minden időmet azzal töltöttem, hogy olyan legyek, mint ők!

Évekkel ezelőtt e bizonytalanságom miatt csúnyán küzdöttem azzal, hogy másokhoz hasonlítottam magam. Ha nem vagyunk biztosak a saját erényeinkben és értékünkben, saját barátainkkal is versenyezni fogunk ahelyett, hogy szeretnénk őket.

Bátor, felelősséget vállaló, határozott személyiség vagyok – ez valójában egy ajándék, amit Isten adott nekem, hogy segítsen beteljesíteni az életemre szóló elhívását. Mégis, éveken át abszolút gyűlöltem a személyiségemet. Állandóan a pasztor feleségéhez hasonlítottam magam, aki olyan szelíd, aranyos és kedves volt mindenkivel. Miért nem tudtam jobban hasonlítani rá?

A szomszédomhoz is hasonlítottam magam, egy csodálatos háziasszonyhoz, aki saját maga termesztette a zöldségeket a hátsó kertjében, és a családja összes ruháját maga varrta. Azt gondoltam, nekem is ezt kellene tennem.

Dave és én még mindig nevetünk azon a rövidnadrágon, amit neki készítettem – a zsebek hosszabbak voltak, mint a nadrág szárai! Mondanom sem kell, hogy soha nem viselte.

A lényeg az, hogy minél inkább arra koncentráltam, hogy másokhoz hasonlítsam magam, annál szerencsétlenebb lettem!

Isten nem azért teremtett, hogy pontosan olyan legyek, mint ők – azért teremtett, hogy önmagam legyek. Amikor végre megtanultam úgy szeretni és értékelni magam, ahogyan Isten teszi, az mindent megváltoztatott.

Még ekkor is szükségem volt változásra. Akkoriban túl agresszív, durva és nyers voltam sokszor. Kétségbeesetten szükségem volt Isten segítségére, hogy a Szellem gyümölcseit fejlesszem az életemben – különösen az olyan tulajdonságokat, mint a kedvesség, a szelídség és a jóság.

Isten azonban azt akarta, hogy önmagam legjobb változata legyek, ne valaki másé. Azt akarta, hogy fogadjam el azokat a dolgokat, amelyek mássá tesznek, és érezzem jól magam, csak legyek önmagam .

Hát nem jó olyan emberek között lenni, akik magabiztosak és jól érzik magukat a bőrükben? Emberek, akiknek nem kell mindig bókolni vagy akiket nem kell állandóan támogatni ahhoz, hogy úgy érezzék, minden rendben van?

Amikor biztonságban vagyunk Krisztusban – amikor megértjük, hogy Őbenne van erényünk és értékünk -, az önbizalmat ad ahhoz, hogy önmagunk legyünk. Végül szeretni fogjuk magunkat, ami megkönnyíti, hogy mások is szeressenek minket.

Ne feledd, Isten csodálatosnak tart téged, és fontos, hogy úgy lásd magad, ahogyan Ő lát téged. Arra bátorítalak, hogy ne tölts túl sok időt azzal, hogy a hibáidra és gyengeségeidre koncentrálsz, vagy másokkal összehasonlítod magad. Ehelyett tölts időt Isten Igéjével, és engedd, hogy megmutassa neked, milyen különleges vagy valójában.

Ha elkezdesz arra összpontosítani, hogy mit gondol rólad Isten, sokkal boldogabb leszel, és megtanulod majd igazán szeretni azt a személyt, akinek Ő teremtett téged.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon