Mindennapi Válaszok

Az elutasítástól való félelem leküzdése

írta Joyce Meyer

Az elutasítástól való félelem leküzdése

Hiszem, hogy a mások általi elutasítástól való félelem az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy az emberek kilépjenek és engedelmeskedjenek mindannak, amit Isten a szívükre helyez.

Istennek jó terve van az életeddel, és Ő nem akarja, hogy másoktól való félelem gyötörjön, vagy hogy ez tartson vissza a sorsodtól. Az Ő akarata az, hogy szeretetében bízva haladj előre, bízva abban, hogy Ő gondoskodik rólad az egész úton.

Nekünk is van egy ellenségünk, a Sátán, aki mindent megtesz, hogy megakadályozzon abban, hogy Isten jó tervében járjunk. Bármikor, amikor haladunk előre és haladunk Isten akarata szerint az életünkben, az ördög félelemmel próbál ellenünk fordulni, hogy visszalépjünk.

Ez az ellenség egyik legnagyobb taktikája – félelmet kelt, és megpróbálja megakadályozni, hogy előrelépjünk. Azt akarja, hogy féljünk a körülményeinktől és attól, hogy mit fognak gondolni mások. Azt akarja, hogy a “mi van, ha” kérdésekre koncentráljunk:

Mi van, ha hülyét csinálok magamból? Mi van, ha mások rosszallják? Mi van, ha a hírnevem csorbát szenved? És így tovább!

Mindannyian eljutunk időnként az életünkben ezekhez a válaszutakhoz – olyan helyekhez, ahol a mások véleményétől való félelmünk ellenére előre kell lépnünk. Ha azonban lépésről lépésre bízunk Istenben, megtanulhatunk szembenézni a félelmeinkkel, és a szabadság új szintjeit élvezhetjük.

Amikor a félelem ránk tör, az első késztetésünk az, hogy elfussunk és visszameneküljünk. De ekkor Isten azt mondja: “Ne állj meg most! Haladj tovább előre!”

Az emberektől való félelem legyőzése

Az emberektől való félelem gyakori probléma, ami miatt visszahúzódunk és aggódunk az olyan dolgok miatt, mint például: Mit fognak rólam mondani? Mi lesz, ha nem fognak kedvelni? El fognak utasítani, ha nem úgy csinálom, ahogy ők akarják?

Mindenki küzd valamilyen mértékben a bizonytalansággal és az elutasítástól való félelemmel. Természetesen semmi rossz nincs abban, ha azt akarjuk, hogy az emberek kedveljenek minket, de Isten nem akarja, hogy “emberek tetszését keressük”. Nem akarja, hogy az elutasítástól, az ítélkezéstől vagy a kritikától való félelmünk irányítsa a döntéseinket.


Ha meg akarunk szabadulni a félelemtől, és valóban mindent meg akarunk valósítani, amit Isten az életünkre szán, akkor el kell döntenünk, hogy nem az emberektől való félelem irányít minket.


Ez hatalmas probléma volt számomra a szolgálatom kezdeti napjaiban. Tudtam, hogy Isten arra hív, hogy tanítsam az Ő Igéjét, de ehhez elég merész (és ijesztő) döntéseket kellett hoznom, hogy előre haladjak mindabban, amit Ő tartogatott számomra.

Először is, voltak barátaim, akik szerint nem voltam megfelelő személyiség ahhoz, hogy bibliatanító legyek, és ezt meg is mondták nekem. Ahelyett, hogy örültek volna nekem és annak a víziónak, amit Isten a szívemre helyezett, megpróbáltak elbátortalanítani!

A gyülekezetemben is több embert felborzoltam, mert ott sokan nem hitték, hogy a nőknek tanítaniuk kellene. Még olyan családtagjaim is voltak, akik nem értették meg Isten elhívását az életemben, és emiatt elutasítottak.

Így végül arra kértek, hogy hagyjam el a gyülekezetemet. Néhány barátomat is elvesztettem, és néhányan pedig egyszerűen nem értettek meg.

Ez bizony nem volt könnyű – senki sem szereti, ha elutasítva érzi magát. De annyira örülök, hogy Isten bátorságot adott nekem, hogy szembenézzek a mások véleményétől való félelmemmel, és megtegyem azokat a bátor lépéseket.

Ijesztő számomra a gondolat, hogy kihagyhattam volna Isten tervét. Ha úgy döntöttem volna, hogy elfutok azok elől a helyzetek elől – ha engedtem volna az emberektől való félelemnek -, akkor ma nem lennék ott, ahol vagyok!

Élj bátran

stennek mindannyiunk számára nagyívű, teljes életet tervez,a Szent Szellem által akar vezetni és útmutatást adni az Ő tökéletes akaratába. Ha azonban ezt az életet akarjuk – ha valóban élvezni akarjuk mindazt, amiért Jézus meghalt, hogy nekünk adja -, akkor ki kell lépnünk a komfortzónánkból, és hitben kell járnunk… még a lehetséges elutasítással szemben is.

Isten azt akarja, hogy bátran éljünk, tudva, hogy bármit megtehetünk Krisztus által, aki erőt ad nekünk (lásd Filippi 4:13).

Most nem arról beszélek, hogy ostoba döntéseket hozzunk, vagy veszélyes dolgokat tegyünk, mert nem akarjuk, hogy a félelem visszatartson. Bátran élni azt jelenti, hogy bátran lehetsz bátor és vállalhatsz kockázatot ahelyett, hogy csak azt tennéd, ami “biztonságosnak” tűnik. Ez azt jelenti, nem hagyod, hogy a másoktól való félelem, hogy mit fognak mondani vagy tenni, megakadályozzon abban, hogy engedelmeskedj Istennek, és hogy azzá válj, amivé Ő teremtett téged.

A bátran élni lehetővé teszi számunkra, hogy kövessük a Szent Szellem vezetését, és azt tegyük, amit Isten a szívünkre helyez, ahelyett, hogy megelégednénk egy elfogadható vagy átlagos élettel.

Jeremiás 1. fejezetében az Úr megparancsolta Jeremiásnak, hogy adjon át egy üzenetet népének – egy olyan üzenetet, amelyet nem fogadtak volna túl jól. Nézzük csak meg, mit mond Isten Jeremiásnak: …Ne ijedj meg és ne törj össze az arcuk láttán… (lásd Jeremiás 1:17- AMPC Bible alapján ).

Ez nagyon tetszik! Az Úr azt mondja neki: “Ne hagyd, hogy az emberektől való félelem megakadályozzon abban, hogy megtedd, amit parancsoltam neked”!

Ha a múltban megtapasztaltad az elutasítást, akkor könnyű biztonsági játékot játszani. A legtöbb ember fejében megfordult már, hogy nem teszem ki magam még egyszer ennek!


Lehet, hogy azt hisszük, hogy biztonságban vagyunk, de valójában csak falakat építünk és elzárkózunk. Isten azt akarja, hogy szabadok legyünk – szabadok, hogy megvalósítsuk az álmainkat, és megtegyük mindazt, amit a szívünkbe helyez. Ha azonban valóban szabadok akarunk lenni, akkor nem járhatunk abban a félelemben, hogy mit gondolnak rólunk mások.


Mint említettem, óriási elutasítást szenvedtem el, amikor először kezdtem kilépni, hogy kövessem Isten hívását az életemben. Egy ideig ez nagyon bántó és kiábrándító volt. Azonban beleborzongok, ha belegondolok, hogyan alakultak volna a dolgok, ha úgy döntöttem volna, hogy egyszerűen feladom – ha hagytam volna, hogy a mások véleményétől való félelem meggátoljon abban, hogy továbblépjek.

Akár hiszed, akár nem, ma visszatekintve úgy érzem, hogy azok az emberek szívességet tettek nekem. Arra késztettek, hogy Istenbe kapaszkodjak, erőt és vigaszt keressek Nála, jobban, mint valaha. Az a helyzet segített abban, hogy bízzak az Úrban, és jobban megértsem az Ő irántam való szeretetét.

Látod, a bátorságunk – a magabiztosságunk, hogy kilépjünk és bízzunk Istenben – mind Isten szeretetének kinyilatkoztatásával kezdődik. Amikor tudjuk, hogy Isten mellettünk áll, és feltétel nélkül szeret minket, az erőt és bátorságot ad ahhoz, hogy olyan dolgokat tegyünk, amiket magunktól soha nem tudnánk megtenni.

A Biblia azt mondja az 1 János 4:18-ban: “A szeretetben nincs félelem, hanem a teljes szeretet kiűzi a félelmet…”. Amikor megértjük Isten csodálatos szeretetét irántunk, az építi a hitünket, és bizalmat ad ahhoz, hogy előremenjünk, még a félelemmel szemben is.

Megvan benned, ami ahhoz kell, hogy szembeszállj a félelemmel. Lehet, hogy a múltban félelmedben visszahúzódtál, és hagytad, hogy másoktól való félelem megakadályozzon valamiben, amit Isten a szívedre helyezett. Ha így van, ne csüggedj! Mindannyian voltunk már így egyszer vagy máskor.

Ehelyett döntsd el, hogy tanulsz a múltból, és bátran lépj a jövődbe. Miközben ezt teszed, megnyugvást lelhetsz abban a tudatban, hogy Isten veled lesz minden lépésednél.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon