Gyakorolj irgalmat az ellenségeid felé!

Gyakorolj irgalmat az ellenségeid felé!

“Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket.” Mt 5:43-44

Nagyon tetszik nekem az „El Cid” című film, ami annak az embernek a történetéről szól, aki egyesítette Spanyolországot, és ezáltal nagy hőssé vált.

Századokon át a keresztények harcoltak a mórokkal. Utálták és gyilkolták egymást. Egy csatában El Cid elfogott öt mórt, de nem ölte meg őket, mert felismerte, hogy a gyilkosság soha nem vezet semmi jóra. Úgy gondolta, hogy ha irgalmat gyakorol az ellenségei felett, az megváltoztatja a szívüket, és akkor mindkét csoport békességben élhet.

Az egyik mór, akit elfogtak, ezt mondta: „Bárki tud ölni, de csak az igaz király képes irgalmat gyakorolni az ellensége iránt.” Mivel El Cid kegyelmesen cselekedett, az ellenségei felajánlották neki barátságukat és szövetségüket.

Jézus az igaz Király. Ő jó, kedves és irgalmas mindenkihez, még azokhoz is, akik gyűlölik őt. Ezért mi sem tehetünk kevesebbet, mint követjük a példáját, ugye? Eszedbe jut valaki, aki iránt most irgalmat tudnál gyakorolni? Irgalmasnak és jónak lenni, különösen az ellenséged iránt, az egyik legerőteljesebb dolog lehet, amit valaha tettél.

Ima:

Istenem, bár nem könnyű, olyan ember szeretnék lenni, aki irgalmat gyakorol mindenki felé, még az ellenségei felé is. A kegyelmed által azt választom, hogy irgalmas életet élek.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon