Misli in besede so tesno povezane

Kdor je modrega srca, govori pametno in na njegovih ustnicah množi učinkovitost in prepričljivost pouka. Prijazne besede so kakor satovje medu, sladke za dušo in zdrave za telo. (Pregovori 16,23–24)

Pregovori 16,23–24 nam pokažejo, da so naše misli tesno povezane z besedami. So kot kost in mozeg – tako blizu, da ju te težko ločiti (gl. Hebrejcem 4,12). Zato je tako pomembno, da imamo prijazne misli, ker bomo posledično imeli tudi prijazne besede.

Naše misli so tihe besede, ki jih slišimo le mi in Gospod, ampak te besede vplivajo na našega notranjega človeka, naše zdravje, veselje in naravnanost. Stvari, o katerih razmišljamo, pogosto pridejo na dan iz naših ust. Včasih izpademo neumni, ampak če živimo na Božji način, nam naše misli in besede lahko polepšajo življenje.

Ne nasedajte miselnosti, da lahko svojim mislim pustite prosto pot, da odplavajo v posvetne vode, potem pa se pretvarjate z izgovarjanjem Bogu všečnih besed. Ali je oboje prijazno ali oboje negativno in grešno. Ni srednje možnosti.

Začnite delovati v Kristusovem umu in vstopili boste na povsem novo področje. Ko preživljate čas z Bogom in Mu dovoljujete, da uravnava vaše mišljenje, vam ni treba niti pomisliti na govorjenje prijaznih besed. Kar same od sebe bodo prišle.

Kratka molitev

Gospod, ugotovil/-a sem, da so moje misli in besede povezane med seboj. Nočem poskušati in se pretvarjati navzven, če tega ni v moji notranjosti. Prosim, uravnavaj moje misli, da bom lahko govoril/-a prijazne, Bogu všečne besede.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon