Modrost in zdrava pamet

Modrost in zdrava pamet

Blagor človeku (blagoslovljen, srečen, zavidanja vreden je človek), ki je vešč in najde Božjo modrost, in človeku, ki si pridobi razumnost [iz Božje besede in življenjskih izkušenj] … Razumnost in Božja modrost sta dragocenejši od rubinov … Njene poti so prijetne in vse njene steze so mirne. (Pregovori 3,13–17)

Ko upoštevamo Božja navodila, sklepamo modre odločitve, ki nas potem vodijo v napredek, veselje, mir in nam prinašajo čast. Ko z Davom moliva, da nama Bog spregovori in naju vodi, uporabljava modrost in zdravo pamet tako za velike kot majhne zadeve.

Modrost vas bo vedno pripeljala k Božjemu najboljšemu. Na primer, modrost uči, da ne boste obdržali prijateljev, če boste poskušali vse nadzorovati in gospodovati nad vsem, kar se dogaja v vašem in njihovem življenju. Ne boste obdržali prijateljev, če boste govorili o njih za njihovim hrbtom.

Zdrava pamet vas bo vodila tudi v denarnih zadevah. Ne boste zabredli v dolgove, če ne boste zapravili več denarja, kot ga zaslužite. Svetemu Duhu ni treba glasno govoriti, da bi nam povedal, da naša poraba ne sme presegati našega zaslužka. Zdrava pamet nam pove, da bomo v težavah, če to dopustimo.

Modrost nam ne bo pustila, da bi se v določenem času preveč zadolžili. Ne glede na to, kako nestrpno želimo nekaj dokončati, si moramo vzeti čas in čakati na Boga, da nam nakloni mir glede tega, kar naj naredimo in glede tega, česa naj ne. Vrla žena, omenjena v Pregovorih 31, razmišlja o nakupu nove njive, a tega ne bo naredila, če bo menila, da bi zanemarila že obstoječe dolžnosti s prevzemanjem novih odgovornosti.

Modrost je naša prijateljica. Pomaga nam, da ne bi česa obžalovali; pomaga nam pri sedanjih odločitvah, da bomo z njimi zadovoljni tudi kasneje.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Vnašajte modrost in zdravo pamet v vse odločitve.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon