Naučite se reči: »To se te ne tiče!«

Ne sodite, ne kritizirajte in ne obsojajte, da ne boste sojeni, kritizirani in obsojeni. (Matej 7,1)

Vsak dan se srečujemo s tisočerimi stvarmi, ki niso niti prave niti napačne, ampak so preprosto osebne odločitve. Vsakdo ima pravico, da se odloča sam, brez zunanjega vmešavanja.

Hudič je zelo zaposlen, ko nalaga demonom, da v človeški um posejejo obtožujoče in obsojajoče misli. Lahko se spomnim, kako sem se zabavala, ko sem sedela v parku ali v nakupovalnem središču in opazovala ljudi; takoj sem si ustvarila mnenje o mimoidočih, o njihovi obleki, pričeski, spremljevalcih in tako naprej.

Sveto pismo pa pravi, da je napačno soditi ljudi na tak način. Ne moremo vedno preprečiti, da bi si ustvarili mnenje, in s tem ni nič narobe. Toda v trenutku, ko mislimo, da je nekaj narobe z drugimi ljudmi, ker so drugačni, se znajdemo v težavah, ker jih sodimo. V takih trenutkih si rečem: »Joyce, to se te ne tiče.«

Ne dovolite, da se v vas razrastejo škodljive sodbe. Raje sprejmite, da nas je Bog ustvaril različne in da je dobro, da različno razmišljamo. In kadar je treba, si recite: »To se te ne tiče.«

Kratka molitev

Gospod, nočem soditi in kritizirati drugih. Ko srečujem ljudi, ki imajo drugačno mnenje in želje kot jaz, mi, prosim, pomagaj, da jih bom gledal s Tvojimi očmi. Spomni me, da moje mnenje ni pomembnejše od njihovega.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon