Odnos do sebe

Jaz, jaz sem tisti, ki izbrisujem in izničujem tvoje prestopke zaradi sebe in se ne spominjam tvojih grehov. (Izaija 43,25)

Se vam je kdaj zgodilo, da ste imeli odnos s samim seboj? Morda niste nikoli pomislili na to, ampak sami s seboj preživimo več časa kot s komerkoli drugim. Zato je življenjsko pomembno, da se dobro ujamete s seboj, ker ste tista oseba, pred katero se nikoli ne morete skriti.

Sami sebe moramo imeti radi – ne na sebičen, samoljuben način, ki porodi razvajen življenjski stil in neobrzdanost, ampak na uravnotežen, Božji način, ki potrjuje Božjo stvaritev kot dobro in pravo. Nihče ni popoln; morda smo bili prizadeti zaradi pomanjkljivosti drugih in nesrečnih izkušenj, kar pa ne pomeni, da nismo vredni ali da smo zanič.

Do sebe moramo gojiti take vrste ljubezni, ki pravi: »Vem, da me Bog ljubi. Zato lahko ljubim, kar Bog izbere, da ljubi. Nimam rad/-a vsega, kar delam, ampak sprejemam sebe, ker me Bog sprejema.« Razvijati moramo zrelo ljubezen, ki pravi: »Verjamem, da me Bog dan za dnem spreminja. In med tem procesom ne bom zavračal/-a tega, kar Bog sprejema. Sprejel/-a se bom takega/-o, kot sem prav zdaj, vedoč, da ne bom vedno ostal/-a tak/-a.«

Kratka molitev

Bog, Izaija je rekel v 43,25, da si izbrisal moje grehe in me sprejel. To pomeni, da mi ni treba zavračati samega sebe. Mirno in svobodno lahko ljubim samega sebe na zdrav način, zato ker Ti ljubiš mene!

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon