Odpuščanje je nujno

Odpuščanje je nujno

Kadar vstanete k molitvi, odpustite in odvrzite (spustite, naj gre), če imate kaj proti komu, da vam tudi vaš Oče, ki je v nebesih, odpusti vaše [lastne] prestopke, slabosti in pomanjkljivosti, in jih odvrže. (Marko 11,25)

Če želimo slišati Boga, moramo preprosto imeti čisto srce, ko se Mu približamo. Preveriti moramo, ali smo zagotovo odpustili vsem, ki so nas prizadeli ali užalili; to je zanesljiv način, kako biti čist pred Njim. Odpuščanje ni lahko, vendar je predpogoj za učinkovito molitev, kot beremo v današnji vrstici.

Čeprav so Jezusovi učenci poznali Njegovo učenje o odpuščanju, jim je še vedno predstavljalo izziv. Peter Ga je nekega dne vprašal: »Gospod, kolikokrat naj odpustim svojemu bratu (in naj to odvržem, spustim), ko greši zoper mene? [Kar] do sedemkrat?« (Matej 18,21). Jezus je povedal nekaj bistvenega: »Ne. Kaj praviš do sedemdesetkrat sedemkrat?« Število »sedem« predstavlja dokončanje ali popolnost, zato je Jezus v resnici rekel: »Ne postavljajte nobenih omejitev pri odpuščanju; samo vztrajajte pri tem.«

Ko odpustimo, smo podobni Kristusu; ravnamo tako, kot ravna Bog – ker On je odpuščajoči Bog. Odpuščanje je izkazano usmiljenje; je ljubezen v dejanju – ne ljubezen, osnovana na občutku, ampak ljubezen, ki temelji na odločitvi, je namerna izbira ubogati Boga. V bistvu verjamem, da je odpuščanje najvišja oblika ljubezni. Odpuščanje in ljubezen hodita z roko v roki; njuno izražanje počasti in poveličuje Boga, nas pa postavi v strinjanje z Njim in povzroči, da ubogamo Njegovo besedo – ta pa nam pomaga slišati Njegov glas.


BOŽJA BESEDA ZA VAS DANES: Odpuščajte hitro, pogosto in popolnoma.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon