Varujte svoje srce

Varujte svoje srce

Varuj in straži svoje srce z vso pozornostjo in bolj kot vse, kar je treba stražiti, kajti iz njega izvira življenje. (Pregovori 4,23)

Pregovori 4,23 pravijo, naj varujemo svoje srce, ker to določa tok našega življenja. Razmislite o tem. Kar je v vašem srcu, se prej ali slej pokaže v vašem vsakodnevnem življenju. Kar je znotraj, bo prej ali slej našlo pot ven, in to lahko vidi kdorkoli oziroma to vidijo vsi.

Samo zato je izjemno pomembno, da nadzorujemo stvari, ki jim dovolimo, da oblikujejo naša srca. Nočem, da bi karkoli grdega, grešnega in sebičnega našlo svojo pot in škodovalo mojim odnosom; mislim, da to velja tudi za vas.

Velik del varovanja srca zavzema učenje, kako nadzorujemo svoje misli, besede, nagnjenja in splošno naravnanost. Kar mislite, običajno privre na plano z vašimi besedami. Kar rečete, vpliva na vaše počutje, to pa se pokaže na splošno v vaših odnosih.

V vsakdanjem življenju to določa, kako obvladujete svoje okoliščine –ali boste ohranili mir ali se boste sesuli v stresnih situacijah. Ureja vaš odziv na druge, bodisi s sočutjem in razumevanjem bodisi s sojenjem in prevzetnostjo – še posebej takrat, ko se ne strinjate z njimi!

Lahko poskusite zadržati notranje misli, da ne bodo vplivale na vaše besede in odnose. Meni pa se zdi precej lažje začeti z Božjimi mislimi. Preživljajte čas v Božji prisotnosti in dovolite Svetemu Duhu, da napolni vaše srce s svojo dobroto.


Kratka molitev

Gospod, samo to želim, da napolniš moje srce s svojimi mislimi in željami. Ko preživljam več časa v Tvoji prisotnosti in se osredotočam samo nate, vem, da se bo moje srce spreminjalo na bolje. To bo na Božji način vplivalo na preostanek mojega življenja.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon