Pokaži milost prema svojim neprijateljima

Pokaži milost prema svojim neprijateljima

’’Čuli ste da je rečeno: Voli svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: volite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone’’ Matej 5:43-44

Volim film El Cid, priču o čoveku koji je ujedinio Španiju i postao veliki heroj.

Hrišćani su se vekovima borili protiv muslimana. Međusobno su se mrzeli i ubijali. Tokom bitke, El Cid je zarobio petoro muslimana, ali nije želeo da ih ubije jer je shvatio da ubijanje nikada nije donelo ništa dobro. Verovao je da će pokazivanje milosti neprijateljima promeniti njihova srca i da će obe strane početi da žive u miru.

Jedan od zarobljenih je rekao: ’’Svako može da ubije, ali samo pravi kralj može da pokaže milost svojim neprijateljima.’’ Samo zbog jednog gesta ljubaznosti El Cida, njegovi neprijatelji su mu od tada postali prijatelji i saveznici.

Isus je pravi Kralj, koji je dobar, ljubazan i milostiv prema svima, čak i prema onima koji ga mrze. Možemo li učiniti išta manje nego da sledimo Njegov primer? Postoji li neko kome možete da pokažete milost? Biti milostiv i dobar prema svojim neprijateljima je jedna od najmoćnijih stvari koju možeš da uradiš.

Početak molitve:

Bože, nije lako, ali želim da budem osoba koja svima pokazuje milost, čak i svojim neprijateljima.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon