Коли варто сказати «ні»

Коли варто сказати «ні»

Не подолаю я… тягар надто важкий для мене. – Числа 11:14, АМР

В одинадцятому розділі книги Чисел Мойсей виступає прикладом того, як поводитися при відчутті надмірного стресу. А йому, до речі, у житті вистачало стресу ― сорок років він водив Ізраїльський народ пустелею, намагаючись здійснити подорож, яка мала тривати всього одинадцять днів!

Люди занурилися в депресію і почали журитися через свою скрутну ситуацію. У 14 вірші Мойсей звертається до Бога: «Я не можу нести усіх цих людей на своїх плечах, бо такий тягар надто важкий для мене».

Як і Мойсей, час від часу ми констатуємо: «Я дійшов до межі». Так, у Святому Письмі читаємо: «Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі» (До Филип’ян 4:13). Щоправда, тут йдеться про часи, коли ми стикаємося з різними випробуваннями які Бог допомагає нам подолати. Та це зовсім не означає брати на себе такий об’єм відповідальності, щоб зрештою неминуче перегоріти. Як приклад, жінка, що виховує п’ятьох дітей, цілий день працює, потім служить у церкві і так далі.

Іноді нам буває надто важко… у визнанні цього немає нічого поганого. Також час від часу варто сказати «ні» деяким надмірним зобов’язанням, якщо це дасть вам можливість насолоджуватися даним Богом життям.

До вашої уваги ― свіже одкровення: ми не повинні бути схожими на всіх інших або відповідати вимогам інших людей. Декого Бог створив спроможними брати на себе і нести великий тягар відповідальності, та не всім це до снаги. Кожен має бути тим, ким створив його Бог, і не почуватися через це ніяково. Віднайдімо свій особистий баланс в плані відповідальності, довіреної нам Богом. І тоді, замість страждати і постійно хворіти через перенавантаження, напруження і стрес, ми зможемо отримувати насолоду від життя. Якщо ви дійшли до межі, то прийдіть до Бога, як це зробив Мойсей, і скажіть Йому про це. Він обов’язково підкаже вам, як вести більш збалансоване і здорове життя.


Відкрийте шлях для перемін — помоліться

Боже, іноді мені буває важко спинитися і сказати «ні» деяким своїм зобов’язанням. Допоможи мені, будь ласка, знайти баланс у плані відповідальності, яку я беру на себе, щоб жити з Твоїм миром у серці і отримувати насолоду від життя.


Клікніть тут щоб прослухати аудіоверсію статті

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon