Розум, воля й емоції

Розум, воля й емоції

А ми маємо розум Христа (Месії і старанно бережемо думки, почуття й цілі Його серця)! —1 до Коринтян 2:16, АМР

Коли ми запрошуємо Ісуса увійти в наше серце, Святий Дух замешкує всередині нас. Зі свого нового положення в нашому серці, тобто з самого центру нашого єства, Святий Дух починає діяти, очищуючи нашу душу (тобто розум, волю й емоції).

Розум підказує нам те, про що ми думаємо, замість того, про що роздумує Бог. Коли Святий Дух починає діяти в нас, Він намагається змінити стан справ. Отож маємо навчитися мислити так, як мислить Бог, а також мусимо дізнатися, як стати глечиком, через який Бог висловлюватиме Свої думки. Хочу наголосити, що нам слід очиститися від старих думок і дозволити новим — думкам, що приходять від Бога, — заповнити все наше мислення й змінити світогляд.

Наступний етап — наші емоції, які диктують те, що ми відчуваємо, замість того, що почуває Бог стосовно конкретних ситуацій, людей і наших рішень. Як сказано в Псалмі 7:10, Господь перевіряє й випробовує наші емоції. Він співпрацює з нами, допоки не навчимося керуватися Його Духом, а не тільки самими людськими емоціями.

І останній момент — наша воля, яка підказує те, чого ми хочемо, замість того, що прагне Бог. Воля людини сильніша за її емоції і навіть думки. Ми можемо використовувати її для прийняття правильного рішення навіть тоді, коли цього не хочеться. Наголошу, ми маємо свободу вибору — Бог ні до чого нас не примушуватиме. Він веде нас Своїм Духом до того, що, на Його думку, є найкращим варіантом для нас. Однак право вирішувати остаточно завжди залишається за нами. Господь прагне від нас рішень, що співпадають з Його волею замість нашої власної, і на додачу регулярних.

Коли ці три сфери нашого життя — розум, воля й емоції — починають підкорятися пануванню Господа Ісуса Христа й керівництву Святого Духа, ми стаємо ще більш зрілими духовно.


СЛОВО ВІД БОГА НА СЬОГОДНІ: Управляйте своїми емоціями й не дозволяйте їм керувати вами.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon