Взаимоотношенията са важни за Святия Дух

Взаимоотношенията са важни за Святия Дух

Не огорчавайте Святия Дух на Бога [не обиждайте, не наскърбявайте и не натъжавайте Този], с Когото сте били запечатани (белязани, утвърдени като Божии чада, подсигурени) за деня на изкуплението. (ЕФЕСЯНИ 4:30)

Днешният стих в своя контекст ни учи, че начинът, по който третираме взаимоотношенията, е важен за Бога. Един от начините, по които наскърбяваме Святия Дух, е като допускаме грешки във взаимоотношенията си. Често имаме навика да се отнасяме зле с близките си, особено когато не се чувстваме добре; не сме спали достатъчно, имали сме тежък ден, получили сме лоши новини или сме претърпели разочарование. Но Бог иска от нас да се отнасяме добре един към друг през цялото време, а не само когато сме благоразположени. Питала съм се защо се държа зле със съпруга си или с децата си, а с другите хора не. Святият Дух бързо ми показа, че контролирам негативните си емоции и негативното си отношение, когато съм сред хора, на които искам да направя добро впечатление. Но когато съм със собственото си семейство, с което вече имам взаимоотношения, си позволявам волности, които ясно показват недостатъците на характера ми и моята духовна незрялост. Бях убедена, че не мога да се променя и че когато съм недоволна или изнервена, просто не мога да се контролирам. Когато бях ядосана, просто трябваше да избухна. Когато се разстройвах заради финансови затруднения, нещо в работата или някакъв незначителен въпрос вкъщи, си изкарвах яда върху семейството. В повечето случаи аз се ядосвах и се отнасях зле с тях заради проблем в мен самата, а не заради външни обстоятелства. Бог ми помогна да видя истината и за щастие бях освободена.

Взаимоотношенията са едно от най-големите ни богатства и Бог иска от нас да ги ценим. Святият Дух ще ни помогне да се справим с разочарованията и гнева си по правилния начин, ако отидем при Него с отворено сърце, готови да погледнем в очите всяка истина, която Той ни показва.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Не карайте другите хора да плащат за вашия яд и разочарование.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon