Святия Дух ли следвате, или вашите емоции?

Святия Дух ли следвате, или вашите емоции?

Така че онези, които живеят живота на плътта [като хранят апетитите и импулсите на своята плътска природа] не могат да удовлетворят или да угодят на Бога, или да бъдат приемливи и приятни за Него. –РИМЛЯНИ 8:8

Аз много говоря за това как трябва да следваме Святия Дух, а не своите емоции. Обаче нека да започнем с това, понеже откривам колко много хора дори не разбират как действат нашите емоции.
Емоциите са в областта на душата. Душата ни е съставена от нашите ум, воля и емоции – тя ни казва какво да мислим, какво да искаме и как се чувстваме. От тези три области на душата, нашите чувства са тези, които най-бързо се активират и възбуждат.

С други думи, мъдростта и проницателността на Святия Дух в нашия дух лесно бива заглушена от вика на нашите емоции.
В Библията се казва, че този „живот на плътта” не е угоден на Бога. Това не означава, че Бог не ни обича. Но то означава, че Той не е удовлетворен от него, нито би приел плътското поведение.

Обаче веднъж щом разберете как действат негативните емоции, вие можете да ги преодолеете. Душата ни може да е силна, но духът ни може да бъде по-силен, ако го укрепим, като прекарваме време в Божието присъствие. Четете Словото днес и дайте на духа си силата да преодолее влиянието на емоциите.


Молитва

Господи, аз не искам да позволявам на емоциите си да подчиняват духа ми. Когато прекарвам време с Теб и чета Твоето Слово, дай ми силата, от която се нуждая да бъда воден от Духа, а не само от това как се чувствам.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon