Когато няма проблем да кажем „не“

Когато няма проблем да кажем „не“

Аз не съм способен…, това бреме е твърде тежко за мен. –ЧИСЛА 11:14

В Числа, 11 глава Моисей ни дава пример какво можем да направим, когато сме под стрес. Говорете за натиска, на който сте подложени – той водеше израилтяните през пустинята на пътуване, което трябваше да продължи единадесет дни, но вместо това продължи четиридесет години!

Хората бяха депресирани и плачеха поради ситуацията, в която се намираха. В стих 14 Моисей казва на Бога: „Аз не съм способен да нося целия този народ сам, защото това бреме е прекалено тежко за мен“.

Както Моисей, и ние можем да кажем: „Стигнах лимита си“. Да, Писанието казва: Аз мога да направя всичко чрез Христос, Който ме подкрепя (Филипяни 4:13), но това наистина се отнася за време, в което се сблъскваме с различни изпитания и ситуации, през които Бог ще ни помогне да преминем.

Това не означава, че трябва да поемаме прекалено много отговорности, напълно да се претоварим и да претърпим нервен срив като жената, която отглежда пет деца, работи на пълно работно време, служи в управлението на църквата и т.н.

Понякога всичко е просто прекалено много за нас… и е напълно нормално да си го признаем. Също така е нормално да кажем: „не“ на някои неща, за да можем наистина да се наслаждаваме на живота по начина, по който Бог е възнамерявал да го правим.

Ето това е голямата новина: Вие и аз не трябва да бъдем като всички останали или да се опитваме да поддържаме същия материален и социален стандарт като другите. Бог е създал някои хора да се справят с по-голям обем от работа, но много хора не са създадени за това.

Всеки един от нас трябва да бъде такъв, какъвто Бог го е създал да бъде, и ние не трябва да се извиняваме за това. Всеки от нас индивидуално трябва да намери баланса на отговорностите, които Бог ни е възложил в живота, за да можем да се наслаждаваме на живота, вместо да се разболяваме от претоварване от стрес и натиска, на който сме подложени.

Когато достигнете лимита си, отидете при Бога, точно както направи Моисей. Бог ще ви помогне да намерите разумен и здравословен начин на живот.

Молитва

Господи, понякога е трудно за мен да забавя темпото и да кажа „не“. Помогни ми да намеря баланса в отговорностите, които си създал за мен, за да мога да живея с Твоя мир и да се наслаждавам на живота.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon