Корен от горчивина

Корен от горчивина

Упражнявайте прозорливост и бъдете нащрек, за да се грижите [един за друг], за да внимавате никой да не отпадне и да не успее да си осигури Божията благодат (Неговата незаслужена милост и духовно благословение), за да не изникне коренът на негодуванието (злобата, горчивината или омразата) и да причини беда и горчиво мъчение… ЕВРЕИ 12:15

Когато допуснем непростителност в живота си, ние се изпълваме с негодувание и горчивина. Горчивината се отнася до нещо, което е натрапчиво на вкус.

Спомняме си, че когато децата на Израил трябваше да бъдат изведени от Египет, Господ им каза да приготвят пасхално ястие с горчиви билки. Защо? Бог искаше те да ядат тези горчиви билки като напомняне за горчивината, която бяха изпитали в робството. Горчивината винаги върви заедно с робството.

Как се заражда горчивината? Тя израства от корен, за който в Библията се говори като за корен на горчивина. Коренът на горчивина, произлязъл от семето на непростителност, винаги дава горчив плод.

Горчивината е резултат от обидите, които хората ни нанасят и които не оставяме да отминат, нещата, които повтаряме отново и отново, докато не станат несъразмерни. Колкото по-дълго им позволяваме да растат и да ни разяждат, толкова по-дълбоко се вкореняват те. Научете се да се покайвате бързо, защото колкото по-рано го направите, толкова по-лесно ще ви бъде!


Коренът на горчивината ще зарази цялото ни същество – отношението и поведението ни, перспективата ни и взаимоотношенията ни, особено тези с Бога.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon