Молитвата на праведния човек

Молитвата на праведния човек

Илия беше човек със същото естество като нас; и се помоли усърдно да не вали дъжд, и не валя дъжд на земята три години и шест месеца. ЯКОВ 5:17

Яков ни казва, че усърдната молитва на „праведния“ човек е нещо мощно (Яков 5:16). Такъв човек е повярвал в Исус за спасение и опрощаване на греховете и не е под осъждение – човек, който има доверие в Бога и в силата на молитвата. Това не означава, че този човек няма никакви несъвършенства в живота си.

Илия беше Божий човек, който не винаги се държеше перфектно, но той не позволи на своите несъвършенства да ограбят доверието му в Бога. Илия имаше вяра, но понякога виждаме и страх в живота му. Беше послушен, но понякога беше и непокорен. Той обичаше Бога и искаше да изпълни Неговата воля и призив за живота си. Но понякога и той се поддаваше на човешки слабости и се опитваше да избегне последствията.

В 3 Царе 18 глава го виждаме да действа с огромна сила и власт, когато призова огън от небето и изби 450 пророка на Ваал. Веднага след това го виждаме как бяга уплашено от Езавел, става негативен и депресиран, и дори поиска да умре.

Като много от нас, Илия оставя емоциите си да вземат връх понякога. Той беше човешко същество точно като нас, но въпреки това се молеше със силни молитви. Неговият пример трябва да ни даде достатъчно „сила, основана на Библията“, за да победим осъждението, когато то дойде и се опита да ни каже, че не можем да се молим силно поради нашите слабости и грешки.


Никога не подценявайте силата на ефективната, усърдна ** молитва, която е пълна с увереност.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon