Мъдрост и здрав разум

Мъдрост и здрав разум

Щастлив (блажен, честит, достоен за завиждане) е онзи човек, който е намерил практична и божествена Мъдрост, и човек, който е придобил разбиране [от Божието слово и житейски опит]… Практичната и божествена Мъдрост е по-скъпоценна от безценни камъни… Пътищата ѝ са пътища приятни и всичките ѝ пътеки – мир. (ПРИТЧИ 3:13–17)

Когато слушаме Божиите напътствия, ние вземаме мъдри решения, които водят до почит, благоденствие, наслада и мир.
След като с Дейв се молим Бог да ни говори и да ни напътства, ние използваме мъдростта и здравия разум и за важните, и за маловажните въпроси.

Мъдростта винаги ще ви води до Божието най-добро. Например мъдростта ни учи, че не можем да задържим приятелите си, ако се опитваме да контролираме и доминираме всичко, което се случва в нашия и в техния живот. Няма да задържите приятелите си, ако говорите зад гърба им.

Здравият разум ще ви води в областта на финансите. Няма да задлъжнеете, ако не харчите повече пари, отколкото получавате. Няма нужда Святият Дух да ни проговори, за да знаем, че не може разходите ни да надвишават приходите. Здравият разум ни казва, че ако правим това, ще загазим.

Мъдростта няма да ни позволи да поемаме твърде много ангажименти. Независимо колко много искаме да постигнем различни неща, не трябва да бързаме, а да чакаме Бог да ни даде мир относно нашите решения. Жената, спомената в Притчи 31-ва глава, обмисля дали да закупи лозе, но няма да го направи, ако новата отговорност ще я принуди да пренебрегне сегашните си задължения.

Мъдростта е наш приятел. Тя ни помага да не живеем в разкаяние и да вземаме решения, за които ще се радваме в бъдеще.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Практикувайте мъдрост и здрав разум във всичките си решения.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon