Не трябва да имаме прекалено високо мнение за себе си

Библията многократно ни предупреждава срещу гордостта. И аз не бих могла да подчертая достатъчно колко голяма е опасността от гордост.

Защото ако някой мисли за себе си, че е някой [прекалено важен, за да благоволи да се нагърби с товара на друг човек], когато не е никой [по-важен, освен според собствената си преценка], той мами и заблуждава себе си.  –ГАЛАТЯНИ 6:3

Библията многократно ни предупреждава срещу гордостта. И аз не бих могла да подчертая достатъчно колко голяма е опасността от гордост. Вижте, когато се поддаваме на гордост, ние даваме място на врага и възможност за голямо влияние върху нас.

Когато имаме прекалено високо мнение за себе си, това ни кара да ценим по-малко другите хора, да забравим да се доверяваме на Бога и да пренебрегваме факта, че ние наистина сме нищо без Него. Този вид отношение или мислене е омразно и отвратително за Бога. Ние трябва да имаме свят страх от гордостта и да запомним, че сме специални и ценни, защото Бог ни обича и ни е простил, а не защото можем да постигнем велики неща сами по себе си.

Важно е да разберем, че когато превъзхождаме другите в някоя област, то това е само защото Бог ни е дал дарбата на благодатта, за да можем да го направим. В момента, в който си помислим, че сме постигнали големи неща със свои собствени сили, ние изпадаме в гордост.

Запомнете, че ние принадлежим на Бога. Вместо да имаме прекалено високо мнение за себе си, нека се фокусираме върху Божието величие и Неговата любов към нас. Само поради Неговата благодат ние можем да успеем да извършим всичко, което Той ни е призовал да вършим.

Молитва

Господи, всичко добро в мен и в моя живот идва от Теб. Така че аз се смирявам пред Теб и се покайвам от моята гордост, за която може би се държа. Искам да помня, че когато успявам и превъзхождам другите, то това е само поради Твоята благодат и доброта.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon