Опасността от завист

Опасността от завист

Защото, където има завист и свадливост (съперничество и егоистична амбиция), там има бъркотия (безпокойство, дисхармония, недоволство, размирици) и всякакво лошо нещо и подли действия. –ЯКОВ 3:16

Гневът, който е вследствие на завист, е една от първите негативни емоции, за които се споменава в Библията. В Битие 4 глава се казва, че Каин уби брат си Авел, понеже му завиждаше до такава степен, че се разгневи. Въпреки че това е един от най-крайните резултати от завистта, той ни напомня за това колко опасна може да бъде тя.

В днешното общество много хора чувстват, че тяхната стойност и важност се основава на работата им, социалния им статус или поста, който заемат в църквата. Поради този начин на мислене те се страхуват, че някой друг може да бъде повишен преди тях. Завистта и ревността ги кара да се опитват да бъдат важни в очите на хората.

Ако се борите с такъв мотив, трябва да разберете, че Бог ви е поставил там където сте с някаква цел. Той има добър план за живота ви и знае как трябва да бъдете подготвени за този план.

Не презирайте дните, в които започвате малките неща. Нашата радост и удовлетворение идват от това да се покорим на специфичното призвание, което Бог е поставил върху живота ни, а не от завистта, която се опитва да постигне нещата, които си мислим, че ще впечатлят хората. Не позволявайте на завистта да расте във вас. Доверете се на Бога да ви постави точно там, където трябва да бъдете.


Молитва

Господи, завистта е опасна и аз не искам да имам нищо общо с нея. Моето положение и статут не зависи от светските постове и признание. Всичко, от което се нуждая, Си Ти.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon