Оставете го

Не бързайте да се гневите или да се ядосвате, защото гневът и ядосването са в пазвата на безумните. ЕКЛЕСИАСТ 7:9

Има някои неща в живота, върху които имате известен контрол – например можете да контролирате с кого прекарвате времето си, какво ядете и кога си лягате. Но има и много други неща, които не можете да контролирате, като например това, което другите казват за вас или спуканата гума, докато сте изпълнявали задачите си. Начинът, по който реагирате на нещата, които не можете да контролирате – независимо колко големи или малки са те – често определя нивото на стреса и качеството на живота и на здравето ви.

Имам две предложения за справяне с тези събития, които не можете да контролирате. Първо, ако не можете да ги контролирате, не поемайте отговорност за тях. И второ, обичам да казвам: „Направете всичко по силите си, молете се и оставете Бог да свърши останалото“.

Хората, които редовно се разстройват заради неща извън техния контрол, страдат по много начини. Хората, които не се товарят с това, се справят много по-добре. Да оставите някои неща не означава, че не ви е грижа, а че сте приели факта, че не можете да направите нищо, за да ги промените в този момент. Гумата вече се е спукала. Спокойното ѝ поправяне или смяна има смисъл; избухването в истерия и ритането на гумата нямат смисъл. Ако се справяме по подходящ начин с всеки стресов фактор, когато той се случи, няма да стигнем до експлозия на неудовлетвореност заради неизбежните неравности по пътя на живота.


Бог може да използва дори неудобството или разочарованието за ваше добро. Той е до вас и контролира ситуацията. Ако Му се доверите, че ще разреши нещата, ще можете да преодолявате възходите и паденията в живота с мир, радост и сила.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon