Отношението и мотивите ни определят нашата съдба

Отношението и мотивите ни определят нашата съдба

Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота. (ПРИТЧИ 4:23)

Отношението е много важно; нашето отношение се превръща в нашето поведение, което показваме. Отношението, добро или лошо, започва с мисли. Един добре познат цитат казва: „Посей мисъл и ще пожънеш действие; посей действие и ще пожънеш навик; посей навик и ще пожънеш характер; посей характер и ще пожънеш съдба”.

Съдбата е следствие от живота; характерът е следствие от това кои сме ние самите; навиците са подсъзнателни модели на поведение. Нашата съдба, или резултатът от живота ни всъщност идва от нашите мисли. Точно там започва целият процес. Нищо чудно, че Библията ни учи изцяло да обновим ума си, развивайки ново отношение и идеали (вж. Римляни 12:2; Ефесяни 4:23). Ние трябва да бъдем добри ученици на Божието слово и чрез него да развием нови модели на мислене, които накрая ще променят цялата ни съдба и равносметката на живота ни.

Ние можем да пречим на Святия Дух с лоши мотиви като огорчение, гняв, непростителност, подлост, неуважение, да търсим отмъщение или да бъдем неблагодарни – и списъкът може да продължи още и още. Святият Дух се излива чрез богоугодни мотиви, а не чрез небогоугодни.

Изпитвайте редовно какви са вашите мотиви и ги пазете с цялото си старание, както ни инструктира днешният стих. Ако трябва да си промените отношението, всичко, което трябва да направите, е да промените мислите си.

Сатана винаги ще се опитва да изпълни ума ни с погрешните мисли, но ние не трябва да приемаме онова, което той се опитва да ни даде. Аз не бих изпила лъжица пълна с отрова, просто защото някой ми я предлага, както и вие не бихте я изпили. Ако ние сме достатъчно умни да откажем отровата, би трябвало да сме достатъчно интелигентни да не позволяваме на Сатана да трови мислите ни, мотивите ни и в крайна сметка нашата съдба.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС: Правете ревизия на мотивите си ежедневно, за да сте сигурни, че са в добро състояние.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon