Пазете сърцето си

Пазете сърцето си

Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си с цялата си бдителност, защото от него са изворите на живота. –ПРИТЧИ 4:2

В притчи 4:23 се казва да пазим сърцето си, защото то определя курса на живота ни. Помислете за това. Каквото и да е вътре в сърцето ви, то накрая ще се изяви в ежедневния ви живот. Каквото и да е вътре във вас, то накрая ще намери начин да излезе навън, където всеки и всички ще могат да го видят.

Това само по себе си определя като изключително важно да наблюдаваме нещата, които позволяваме да оформят сърцето ни. Аз не искам нещо отвратително, грешно и егоистично да излиза от мен и да поврежда моето взаимоотношение с хората, а се съмнявам, че и вие го искате.

Голяма част от това да пазим сърцето си означава да се научим как да контролираме своите мисли, думи, характер и възгледи за живота изобщо. Това, което мислим, обикновено излиза наяве чрез онова, което казваме. Това, което казваме влияе на това как се чувстваме, а то се показва в цялостното ни отношение.

В хода на деня това определя как ще се справите с вашите обстоятелства – дали ще имате мир, или ще се разпаднете в една стресираща ситуация. Това определя как ще отговаряте на другите хора, дали със състрадание и разбиране, или с осъждение и арогантност – особено когато не сте съгласни с тях!

Можете да се опитвате да спрете процеса, в който вашите мисли променят думите и отношението ви, но смятам, че е много по-лесно човек да има богоугодни мисли в себе си. Прекарвайте време в Божието присъствие и позволете на Святия Дух да изпълни сърцето ви с Неговата доброта.

Молитва

Господи, искам сърцето ми да бъде изпълнено само с мисли и желания, които идват от Теб. Когато прекарвам повече време в Твоето присъствие и се фокусирам единствено върху Теб, зная, че сърцето ми ще се променя към по-добро. Това ще повлияе на целия ми живот и той ще бъде богоугоден.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon