Покажете милост на враговете си

Покажете милост на враговете си

Чули сте, че е било казано: Обичай ближния си, а мрази неприятеля си. Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и се молете за онези, които ви гонят. –МАТЕЙ 5:43-44

Много харесвам филма Ел Сид, историята за човека, който обединил Испания и станал голям герой.

Векове наред християните са се били с маврите. Те се мразели и се избивали един друг. В битка Ел Сид хванал пет маври, но отказал да ги убие, защото осъзнал, че избиването никога не носи нищо добро. Той вярвал, че ако покаже милост на враговете си, това би променило отношението в сърцето им и тогава и двете групи биха заживели в мир.

Един от маврите, които той заловил, казал: „Всеки може да убива, но само един истински цар може да показва милост на враговете си”. Поради показаната им милост от Ел Сид, неговите врагове предложили да му станат приятели и съюзници от този момент нататък.

Исус е истински Цар и Той е добър, благ и милостив към всички, дори към онези, които Го мразят. Ние не бихме могли да направим нещо по-малко от това да следваме Неговия пример? Точно сега, можете ли да си помислите на кого бихте могли да покажете милост? Да бъдете милостиви и добри, особено към враговете си, може да бъде едно от най-силните неща, които сте правили някога.

Молитва

Господи, никак не е лесно, но аз искам да бъда такъв човек, който показва милост на всички, дори на враговете си. Чрез Твоята благодат, аз сега избирам да живея живота си като показвам милост.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon