Прошката е жизнено важна

Прошката е жизнено важна

И когато се изправите на молитва, ако имате нещо против някого, (освободете се, забравете) простете му, за да прости и вашият Отец, Който е на небесата, вашите (собствени) слабости и прегрешения. (МАРК 11:25)

Ако искаме да чуем от Бога, трябва да заставаме пред Него с чисти сърца, а именно да се уверим, че сме простили на всеки, който ни е обидил или наранил. Прошката не е лесна, нo днешният стих ни учи, че тя е предпоставка за ефективна молитва.

Въпреки че учениците на Исус бяха чували Неговото учение за прошката, то все още представляваше предизвикателство за тях. Един ден Петър Го попита: „Господи, колко пъти да прощавам, когато брат ми съгрешава против мен? До седем пъти ли?” (Матей 18:21). Исус му каза: „Не. Но седемдесет пъти по седем.” Числото седем символизира пълнота или съвършенство, затова Исус всъщност каза: „Не поставяй граници на прошката, но продължавай да прощаваш”.

Когато прощаваме, ние се оприличаваме на Христос, действаме като Бога, защото Той е Бог, който прощава. Прошката е израз на милост, тя е любов в действие, не любов, основана на чувство, а на решение, на съзнателен избор да се покорим на Бога. Всъщност аз вярвам, че прошката е висша форма на любов. Тя и любовта вървят ръка за ръка и практикуването им почита и прославя Бога, поставя ни в съгласие с Него и ни прави да се покоряваме на Неговото Слово. Това от своя страна ни помага да чуваме гласа Му.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Уверете се, че прощавате бързо, често и напълно.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon