Хванахте ли нещо?

Хванахте ли нещо?

Исус им каза: „Момчета (деца), имате ли нещо (риба) за ядене? [Хванахте ли нещо, което да ядете заедно с хляба?] (ЙОАН 21:5)

Йоан, 21-ва глава ни разказва историята за учениците, които ловяха риба цяла нощ, но не хванаха нищо. Чувствали ли сте се така сякаш сте направили всичко по силите си, но не сте постигнали добър резултат? Тогава знаете как са се чувствали учениците.

Исус ги извика от брега и ги попита дали са хванали нещо. Те отговориха, че не са. Той им каза да хвърлят мрежите си отдясно на лодката, за да хванат риба. Те хвърлиха мрежата и уловиха толкова много риба, че мрежите едва я удържаха. Тази история е пример за това какво се случва, когато следваме Божията воля, в сравнение с резултатите, които постигаме когато следваме нашата собствена воля. Когато Исус се обърна към тях, Той в общи линии ги попита: „Успявате ли в това, което се опитвате да направите?“. Това е въпрос, който трябва да си зададем когато усилията, които влагаме в нашите проекти, се оказват безплодни.

Когато „ловим риба“ извън Божията воля, ние хвърляме мрежите си от погрешната страна на лодката. Понякога се мъчим, работим, трудим се и се напрягаме в опита си да извършим нещо велико. Опитваме се да променим различни ситуации, другите или себе си. Опитваме се да спечелим повече пари или да постигнем по-висока позиция в работата. Може да работим неуморно и въпреки това безрезултатно, като така постигаме само изтощение.

Хващали ли сте нещо напоследък? Постигнали ли сте нещо освен изтощение? Тогава може би сте хвърляли мрежите си от погрешната страна на лодката.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Ако молите Бога за помощ и се вслушвате в гласа Му, Той ще ви каже къде да хвърлите мрежата си.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon