Отделете време, за да опознаете другите хора

Отделете време, за да опознаете другите хора

Не съдете по външността (повърхностно и на пръв поглед), но съдете честно и справедливо. (ЙОАН 7:24)

Днешният стих е много ясно и конкретно слово от Бога към нас. Той ни казва да не съдим хората повърхностно или по външността им. Години наред аз бях от тези, които правеха прибързани преценки. Бог сериозно ме изобличаваше за това няколко пъти, докато най-накрая не осъзнах опасността от прибързаното и повърхностно отсъждане.

Преди да съдим хората, трябва да отделим време, за да ги опознаем. В противен случай: 1. можем да одобрим някого, защото изглежда добър, а в действителност да не е; или 2. можем да не одобрим някого заради външен вид или действие, а всъщност той да е прекрасен човек. Всички ние имаме своите малки странности, странни постъпки, поведение и жестове, които другите не разбират. Бог Самият не съди по външен вид и ние трябва да следваме Неговия пример.

Давид никога нямаше да бъде избран за цар, ако хората съдеха повърхностно. Дори собственото му семейство го пренебрегваше. Но Бог видя сърцето на Давид, сърцето на един пастир. Бог видя поклонник, един човек, който беше със сърце по Бога, като мека глина в ръката Му. Това са качества, които Бог цени, но те невинаги са очевидни от пръв поглед.

Насърчавам ви да търсите Бога и да позволите на Святия Дух да ви говори за хората. Той познава сърцето им и ще ви каже дали да се пазите, или да продължите взаимоотношенията си с тях. Доверете се на Него, а не на собствената си преценка, за да ви води, докато опознавате хората и развивате взаимоотношения с тях.


БОЖИЕТО СЛОВО ЗА ВАС ДНЕС

Отнасяйте се към другите така, както бихте искали те да се отнасят към вас.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon