Svakodnevni odgovori - Everyday Answers

Jedno dobro pravilo za sretan brak

Joyce Meyer

Jedno dobro pravilo za sretan brak

Mislim da će se većina složiti da se dobar brak neće ‘dogoditi’ sam od sebe. Potrebno je i davati i primati. Dobar odnos, najviše od svega, zahtijeva predanost činiti stvari na Božji način.

Na primjer, otkrila sam da je jedan od glavnih načina kako poboljšati brak, usvajanje stava davanja, a ne primanja (vidi Djela 20:35). Naša prirodna sklonost je fokusirati se na sebe. Skloni smo razmišljati: ‘Što možeš učiniti za mene?’ i ‘Kako me možeš usrećiti?’

Ako ulaziš u brak s mišlju kako bi te tvoj bračni partner trebao uvijek usrećivati, pripremi se na katastrofu. Međutim, ako odlučiš biti blagoslov svom bračnom partneru i razmišljaš: ‘želim davati’ i ‘što mogu učiniti da budem dobra prema njemu?’, tada ćeš ne samo ojačati svoj brak, već ćeš postati iznimno sretna osoba!

Priznajem, i sama sam nekada bila nevjerojatno sebična. Da budem iskrena, jednostavno sam željela da sve bude po mom i naljutila bih se kad ne bi bilo tako. Još uvijek se mogu sjetiti mnogih jutara kada bih razmišljala u krevetu kako bih tog dana mogla natjerati Davea da učini ono što sam htjela. Bila sam zamotana u samoj sebi razmišljanjem što želim i što drugi mogu učiniti za mene.

Jednog jutra dok sam tako ležala i formulirala svoj plan i želje, Duh Sveti je privukao moju pozornost i rekao mi nešto što nikada neću zaboraviti. Rekao je: „Joyce, ponekad me podsjećaš na malog robota – igračku koju netko svako jutro navije, pa ti kao navijena hodaš okolo po cijeli dan i ponavljaš: „A što je sa mnom? Što je sa mnom? Što je sa mnom? Što je sa mnom?“

To me razdrmalo! S vremenom sam počela tražiti od Gospodina Njegovu pomoć, pa me je On, malo po malo, počeo mijenjati da budem manje sebična.

Jedan sjajan način kako blagosloviti supružnika je uzeti si vrijeme i naučiti što mu se sviđa, a što ne. Na primjer, ja sam naučila da Dave zaista cijeni kvalitetno zajedničko vrijeme. Iako sam ja osoba koja radi više stvari odjednom, ipak sam naučila da Daveu posvetim svoju nepodijeljenu pažnju kad želi sjesti i razgovarati.

Isto tako, Dave se potrudio naučiti što je ono što ja volim. Često bi navečer znao oprati suđe samo zato jer je znao koliko me to blagoslovi. Možda se čini kao sitnica, ali uvelike ide u prilog održavanju zdravog odnosa!

Ovo načelo dolazi iz Djela 20:35 gdje piše: „Blaženije je [i donosi veću radost] davati nego primati.“

Dugi niz godina sam citirala ovaj stih, ali očito nisam baš vjerovala onomu što kaže jer sam većinu svog vremena nastojala biti blagoslovljena, a ne blagoslov. Ali, Gospodin me je naučio da mi zapravo ne znamo što znači biti ‘sretan’ dok ne umremo sebi, fokusiramo se na druge i postanemo na svaki mogući način velikodušni davaoci.

Nikada neću zaboraviti, prije par godina planirala sam rođendansku zabavu za Davea. Provela sam cijeli dan u planiranju i razmišljanju kako bih od toga mogla učiniti sjajan događaj. Kad je došao taj dan, bila sam toliko sretna i jedva sam čekala vidjeti njegovu reakciju. U stvari, mislim da sam više uživala ja u njegovom rođendanu nego on! Zašto? Zato što sam skrenula misli sa sebe i potrudila se oko nekog drugog.


Tako je važno zapamtiti da nikada ne možeš nadmašiti Boga. Čak i ako se trenutno osjećaš kao da ti više ‘daješ’, a tvoj supružnik samo ‘prima’, možeš imati sigurnost – Bog će se uvijek pobrinuti za tebe i blagosloviti tvoju poslušnost Njegovoj Riječi.


U Galaćanima 6:7 stoji prekrasno obećanje od Boga: „Ne varajte se … jer što god čovjek sije, to će i žeti.“ Volim ovaj stih! Kad donesemo odluku biti davaoci i ulažemo vrijeme u to kako biti blagoslov za druge, Bog kaže da će pronaći način kako nas blagosloviti i brinuti o nama.

Imam zadaću za tebe. Ne brini se – nije ništa teško! Ohrabrujem te da sljedeći tjedan ili dva odvojiš koju minutu i usmjeriš svoje misli u smjeru davanja umjesto primanja. Svjesno razmišljaj na koji način možeš biti na blagoslov svom bračnom partneru. Vjerujem da, radeći tako – donoseći poboljšanje u njegov život, doživjet ćeš više radosti i sreće u svom osobnom životu i uistinu imati brak u kojem oboje uživate.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon