Svakodnevni odgovori - Everyday Answers

Nemoj stisnuti gumb za uzbunu

Joyce Meyer

Osjećaš li se kao da u životu prolaziš kroz vrijeme kušnji? Mučiš li se sa situacijom koju si u iskušenju izbjeći, ignorirati ili pobjeći od nje jer je preteško suočiti se s njom?

Isus nam govori u Ivanu 16:33 da ćemo u ovom svijetu imati patnju, ali nam govori i dobru vijest – budite hrabri jer sam Ja pobijedio svijet.

Istina je da svi prođemo kroz teška vremena u kojima imamo izbor – vjerovati Bogu da će nam pomoći nositi se s njima ili odlučiti odustati. Ako odustanemo, nećemo napredovati u životu i iskusiti Božje najbolje na nas. Bog ponekad dopušta teškoće u našem životu jer u tom vremenu rastemo u vjeri i razvijamo Kristov karakter. Kušnje otkrivaju u što doista vjerujemo i što je doista u našim srcima. Testiraju nas. Dok se ne suočimo s konkretnom situacijom, ne možemo znati što bismo učinili.

Jakovljeva 1:2 kaže da bismo trebali smatrati ‘potpunom radošću’ kad upadnemo u razne kušnje. Treći stih kaže da prokušanost naše vjere stvara postojanost.

Sjećam se dana kad bih se uzrujala i jadikovala kad mi nešto ne bi išlo od ruke. Nisam imala mira, bila sam emocionalno nestabilna. U kušnjama bi na površinu izašli ljubomora, zbunjenost i negativni stavovi koji su bili u mom srcu. Ali, tijekom godina proučavanja Božje Riječi učila sam vjerovati Bogu i razvijala sam sve više Kristovih kvaliteta i Njegovog karaktera u svom životu. To još uvijek traje, ali danas sam puno strpljivija – čak i u teškim vremenima. Kušnje kroz koje sam prošla pomogle su mi doći do ove točke.

Možemo se radosni suočiti s kušnjama i testovima kad shvatimo da prolazeći kroz njih učimo kako živjeti u Božjem miru, radosti i mudrosti bez obzira na naše okolnosti.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći proći kroz kušnje i testove:

  • U vrijeme kušnji traži Božju volju

U teškim vremenima možemo biti u iskušenju vratiti se starom ponašanju, navikama ili ovisnostima. Na primjer, pušila sam mnogo godina, a nakon što sam prestala bio je period kad bih poželjela cigaretu svaki put kad bih se iznervirala ili kad bih bila pod pritiskom. Volim stih iz 1. Korinćanima 10:13 koji kaže: „Vjeran je Bog, on neće dopustiti da budete kušani preko onoga što možete, nego će s kušnjom dati i ishod da je možete podnijeti.“ Kad kušnje dođu, trči Bogu! Traži da te ojača u tom području i pomogne ti nastaviti ići naprijed.

  • Usredotoči se na pozitivno i zahvali Bogu na Njegovoj dobroti

Kada vremena postanu teška, lako je jadikovati, ljutiti se na Boga ili zamjerati ljudima koji nemaju iste probleme kao mi. Međutim, ove stvari nas mogu samo držati zaglavljenima na mjestu i utjecati na naš život na destruktivan način.
Protuotrov? Izaberi slaviti Boga za blagoslove koje imaš u životu. Usmjeri svoj pogled na Njega i zahvali za Njegovu ljubav i vjernost. Čineći tako, osjećat ćeš se dobro i istisnuti loše.

  • Vjeruj Bogu kada nemaš odgovore

Svatko od nas je u nekom trenutku pomislio ‘zašto se meni ovo događa’, ali umjesto da se pitamo zašto i sažalijevamo sebe, trebamo si reći ‘ne diži paniku, ovo je samo test’! Istina je da ćemo proći kroz to s više mira i stabilnosti ako vjerujemo Bogu da će učiniti ono što je najbolje za nas u pravo vrijeme i na Njegov način.

  • Čekaj Božje vrijeme

Ako si imalo poput mene, bio si u iskušenju učiniti nešto u svojoj snazi. Jesi li ikada pomislio: „Ne mogu trpjeti! Učinit ću nešto po tom pitanju!“ Ali kad uzmemo stvari u svoje ruke, često odgađamo i propuštamo blagoslov koji nam Bog želi dati. Trebamo odlučiti vjerovati Bogu i čekati na Njegovo rješenje.

Bog te jako voli i ima sjajan plan za tvoj život. Sljedeći put kad prolaziš kroz testove, potičem te da kažeš: „Bože, vjerujem Ti. Nije baš sjajan osjećaj, ali znam da ćeš Ti sve izvesti na dobro.“

Svakim testom koji prođeš, bit ćeš malo bliži Bogu. S druge strane, zahvalit ćeš Mu što je iskoristio testove da te učini sličnijim Kristu.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon