Misli i reči su blisko povezane

Misli i reči su blisko povezane

’’Srce mudroga upravlja njegovim ustima, a njegove reči potkrepljuju pouku. Milozvučne reči su saće, slatke duši i melem kostima.’’ Izreke 16:23-24

Izreke 16:24-25 nam pokazuju da su naše misli i reču usko povezane. One su poput kostiju i srži – toliko blizu da ih je teško razdvojiti (vidi Jevrejima 4:12). Zbog ovoga je važno da imamo dobre misli, kako bi nam i reči bile dobre.

Naše misli su poput tihih reči koje samo Bog i mi znamo, ali te reči utiču na našeg unutrašnjeg čoveka, naše zdravlje, radost i naš stav. Stvari o kojima razmišljamo često izlaze iz naših usta i ponekad ispadnemo glupi zbog njih, ali ako živimo na Bogu ugodan način, naše misli i reči mogu nam život učiniti boljim.

Nemoj da misliš da ne moraš da vodiš računa o svom misaonom životu, a da ćeš moći da se foliraš sa izgovaranjem Božijih reči. Ili su oba ugodna ili su oba negativna i grešna. Ne postoji sredina.

Počni da razmišljaš na način na koji je Hrist razmišljao i zakoračićeš u potpuno novo carstvo života. Dok provodiš vreme sa Bogom i dopuštaš mu da uredi tvoj način razmišljanja, nećeš morati da se trudiš da pričaš dobre reči. To će se dogoditi prirodno!


Početak molitve

Bože, shvatam da su moje misli i reči povezane. Ne želim da se foliram sa izgovaranjem Božijih reči ako to nije ono što je u meni. Uredi moj način razmišljanja da mogu da izgovaram reči koje su Tebi ugodne.

Facebook icon Twitter icon Instagram icon Pinterest icon Google+ icon YouTube icon LinkedIn icon Contact icon